Kategorije

Ibrahim Maalouf: Od visoke mode do političke drame

Francusko-libanski trubač Ibrahim Maalouf po prvi put će se predstaviti bosankohercegovačkoj publici 9. novembra u Bosanskom kulturnom centru koncertom kojim će zatvoriti 18. izdanje međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo.

Maalouf nije samo vrstan instrumentalista, zanimljiv je i autor koji komponira ne samo za vlastite muzičke formacije već i za kamerne i simfonijske orkestre te za film. Prošle godine premijerno je prikazan film La crème de la crème francuskog reditelja Kima Chapirona, a ove godine premijere su imala još dva dugometražna filma za koje je Maalouf radio muziku. Prvi je biografska drama Yves Saint Laurent o životu ovog modnog dizajnera, a drugi je Red Rose iranske rediteljice Sepideh Farsi, ljubavna drama u turbulentnim političkim prilikama Irana, premijerno prikazana na filmskom festivalu u Totontu.

Inače, o Ibrahimu Maaloufu, umjetniku rođenom u Bejrutu snimljen je 2007. godine i dokumentarni film Souffle! koji istražuje njegov odnos sa domovinom i međuprostor u kojem Maalouf živi, komponuje i stvara od svog odlaska iz Libana u vrijeme građanskog rata. Maaloufova muzika u znatnoj je mjeri inspirisana arapskom kulturom, njegovi nastupi tjeraju publiku na ples, iako svaki od koncerata ima i kratke kontemplativne interludije koje sam Maalouf naziva “zajedničkom univerzalnom molitvom”.
Na Jazz Festu u Sarajevu, Maalouf će predstaviti čarobnu muziku sa aktuelnog albuma Illusions koju će izvesti njegov osmočlani ansambl kojeg čine čak četiri trubača, pored standardne ritam sekcije.

Ulaznice za koncert po pretprodajnim 20% nižim cijenama možete rezervirati na www.jazzfest.ba, a u međuvremenu poslušajte jednu od 12 kompozicija koje je Ibrahim Maalouf skladao za film Yves Saint Laurent a koje su ove godine objavljene i na CD-u pod istim nazivom.

Oznake:
<
brad-pitt-9452

Jimmy Fallon i Brad Pitt u Brakedance okršaju

>
sos_02

Studenti i studentice još jednom pokazali da hoće i mogu

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...