Kategorije

I ja se vozim u autosjedalici

MUP KS, BIHAMK i Dječiji sajam u Sarajevu, najavljuju preventivnu akciju pregleda i testiranja autosjedalica u vozilima na području Kantona Sarajevo pod nazivom „I ja se vozim u autosjedalici!“, od 19. do 24.10.2015.godine.

Organizator Dječijeg sajma, koji će se održati od 6. do 8. 11. 2015., Cuspis d.o.o., kao društveno odgovorna kompanija, sa lokalnim partnerima MUP-om KS i BIHAMK-om organizira akciju preventivnih mjera za sigurnost mališana u saobraćaju. Ovom akcijom konkretno će se skrenuti pažnja na važnost korištenja, pravilnog odabira, ali i pravilnog postavljanja autosjedalica u automobilima. Iako su zakonom propisane, u velikom broju slučajeva roditelji posjeduju neadekvatne i necertificirane autosjedalice, te ih često nepravilno koriste, a značajan je i broj onih koji ih ne koriste uopće. Međunarodne statistike pokazuju da 80% vozača ne postavlja sjedalicu pravilno ili u njoj ne veže djecu na pravilan način. Saobraćajne nesreće jedan su od glavnih uzorka smrti djece do 14 godina. Procjenjuje se da bi 70% djece preživjelo, a 90% povreda bi bilo izbjegnuto, da su bila ispravno vezana u autosjedalici. Osim što moraju biti pravilno postavljene, dječije sjedalice moraju biti konstruirane, testirane i odobrene za upotrebu u skladu sa zakonskim regulativama.

Akcija I ja se vozim u autosjedalici će se realizovat na saobraćajnicama Kantona Sarajevo od 19. do 23.10. i ona je isključivo preventivnog i informativnog karaketra, a cilj joj je ukazati roditeljima na pravilno korištenje certificiranih autosjedalica, te ih upoznati sa njihovim učinkom prilikom automobilskih nesreća, odnosno fatalnim posljedicama nepravilnog korištenja iste. Ova akcija poslužit će i kao odličan uzorak, kako bi se dobila aktuelna bh. statistika o korištenju autosjedalica, a njeni rezultati će biti prezentirani javnosti i medijima u subotu 24.10.2015. Tom prilikom će zainteresirani roditelji i osobe koje prevoze djecu imati mogućnost da se upoznaju sa svim aspektima korištenja autosjedalica i priliku da stručni tim provjeri da li u svojim vozilima koriste ispravne sjedalice, na ispravan način.

<
Chocofun nagradna igra

Chocofun – Novi bh. brend koji spaja čokoladu i...

>
edirne film festival - plakat

Edirne Međunarodni Film Festival

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...