Kategorije

Fondacija Farah Tahirbegović

Nagrada Fondacije „Farah Tahirbegović“ teži da uoči, prepozna i afirmira one mlade ljude i pojave u kulturi koji će ovu zemlju učiniti boljom i normalnijom. Dobitnici/e nagrade pomjeraju granice i otvaraju nova viđenja kulture, umjetnosti, estetike i etike. Tako će i ove godine na samoj dodjeli biti saopćeno ime dobitnika/ce ovogodišnje nagrade.

Dosadašnji/e dobitnici/e nagrade, od 2006. do danas, bili/e su: Lamija Begagić iz Zenice, spisateljica i urednica dječijih časopisa Palčić i Kolibri; Damir Avdić iz Tuzle, underground muzičar i romanopisac; Enes Škrgo iz Travnika, dramatičar, aktivist u kulturi, kustos muzeja Rodne kuće Ive Andrića; Hana Stojić, prevoditeljica s njemačkog jezika i koordinatorica književne mreže Traduki za pisce i prevoditelje; Adi Hasanbašić, psiholog, osnivač udruženja za psihološku podršku i destigmatizaciju mentalnih bolesnika Metanoia i aktivist iz Sarajeva, kao i grupa Bel Canto iz Zenice, jedini a capella hor u BiH.

Nagrada će biti dodijeljena u nedjelju 6. aprila/travnja u bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u 12.30 sati, kada će biti objavljeno ime ovogodišnje/g dobitnika/dobitnice.

farah

Farah Tahirbegović (1973.-2006.) bila je spisateljica, aktivistica u kulturi, dugogodišnja urednica u knjižari Buybook. Svojim radom i svojom ličnošću brisala je granice i gradila mostove razumijevanja i saradnje među piscima, izdavačima, muzičarima i mladim stvaraocima u postjugoslavenskom regionu i BiH, a nakon vlastitog iskustva egzila i nakon rata 1992.-1995. godine. Studirala je socijalni rad u Sloveniji, a diplomirala je na Odsjeku za opću književnost i bibliotekrastvo Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Umrla je 2. juna 2006. godine u 33. godini života.

Fondacija Farah Tahirbegović www.farahfondacija.ba

Oznake:
<
Plakat

Biciklijada – Memorijal Suada Dilberović

>
the-amazing-baby-me-2-4

Nova zanimljiva reklama za Evian vodu: Spider-Man...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...