Kategorije

Fluid – dizajn forum: Grad i komunikacije, Cetinje 24-30. maj 2014

Fotografije: Duško Miljanić.

Fluid_vizual

Prije nekoliko dana, na Cetinju, nekadašnjoj prijestolnici Crne Gore, a sada centru crnogorskog umjetničkog akademskog obrazovanja i Fakulteta likovnih umjetnosti, Fakulteta dramskih umjetnosti i Muzičke akademije, završen je prvi dio dizajn foruma – FLUID.

Fluid02

FLUID je ugostio svjetska imena iz oblasti grafičkog dizajna, arhitekture i vizuelnih komunikacija.

Svoja predavanja, promocije knjiga, izložbe i radionice podijelili su sa gostima FLUID-a: Mirko Ilić, Viktor Koen, Jaime Garcia, Borut Vild, Dejan Kršić, Nikola Đurek, Ivan Kucina, Srđan Češić, Duško Miljanić, ali i bosanskohercegovački kreativci: Aleksandra Nina Knežević, Dalida Karić-Hadžiahmetović, Mila Melank (ULUPUBiH) i predstavnici SOS dizajn festivala Sarajevo: Đorđe Jovanović i Sanja Planinić.

Fluid_nina_predavanje

Kako je tema ovogodišnjeg foruma bila Grad i komunikacije, predavanja, izložbe i radionice sa studentima su se uglavnom oslanjale na temu grada.

FLUID je predstavio knjige Dejana Kršića “Fist to Face” i “Lettering Large” Mirka Ilića i Stevena Hellera.

Fluid_dejan_krsic01

Mirko Ilić, grafički dizajner, autor knjiga, već je po treći put na Cetinju, a zajedno sa Viktorom Koenom otvorio je izložbu SVA (NY), a pričao je o tome kako on i Steven Haller vide tipografiju u kojoj ima dovoljno “drame”.

Dejan Kršić, grafički dizajner, istoričar i teoretičar dizajna otkrio je razloge za nastajanje knjige Fist to Face, o Mirku Iliću, ali i o grafičkom dizajnu u Hrvatskoj (1950-1975).

Nikola Đurek, jedan od najznačajnijih svjetskih tipografa, predstavio je njegova najnovija kreativna dostignuća iz oblasti tipografije: fontove u okviru studija Typonine, ali i projekat “Tipografija i signalizacijski sustav zagrebačkih ulica i kućnih brojeva”.

Fluid_nikola_djurek01

Borut Vild, grafički dizajner, autor i vojnik na FLUID-u pričo je o projektu Vojnik (Beograd), konferenciji koja je 4 godine privlačila studente, profesionalce i kreativce iz regiona, a sada odlučila da napravi odmor… Predavanjem “Dizajn u stvarnome svijetu”, podsjetio je sve prisutne na dizajn nastao u periodu 1950-1970 u Srbiji.

Ivan Kucina na svome predavanju postavio je pitanje: “Da li možemo predvidjeti budućnost postsocijalističkih gradova”? Kakvi su prostorni obrasci i društvene relacije u savremenim gradovima”? Šta nam može otkriti subjektivni atlas Cetinja”? “Da li Cetinje može biti Urban Incubator”?

Fluid_ivan_kucina

Viktor Koen, predstavnik School of Visual Arts (NY) poveo je prisutne u čudesni svijet typo-alphabeta i otkrio tajne njegove imaginacije.

Duško Miljanić je freelance fotograf i oficijelni fotograf Crnogorskog narodnog pozorišta, pokazo je pogled na pozorište iznutra.

Izložbe: SVA – izložba plakata Škole vizuelnih umjetnosti iz Njujorka, koja je bila prošle godine predstavljena i u Sarajevu na Akademiji likovnih umjetnosti, naziv izložbe je “Underground Images: School of Visual Arts Subway Posters, 1947 to the Present”.

Izložba Dalide Karić-Hadžiahmetović otvorena je 25. maja u galeriji “42 stepena” na Cetinju. Dalida se predstavila publici sa svojim društveno angažovanim plakatima “Challenges of modern living” i održala predavanje o agitacijskom plakatu “Plakat kao medij afirmacije društvenih inicijativa”.

Aleksandra Nina Knežević je predstavila svoj projekat i izložbu Sarajevo Dingbats (za koju je dobila ovogodišnji Grand Prix Collegium Artisticum) u galeriji Dado Đurić na Cetinju, pod nazivom Illustracije to Go. Par dana ranije, njeno predavanje Book covers – from begining to final book”, zvanično je otvorilo Fluid dizajn forum.

Mila Melank, grafička dizajnerka i sekretarka Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH), predstavila je projekat Sarajevo 100, a koji će biti i javno predstavljen u Sarajevu 16. juna ove godine. Projekat okuplja 50 stranih i 50 domaćih dizajnera, koji su svojim plakatima reagovali na temu Sarajevo 1914-2014. Izložba Sarajevo 100 će biti predstavljena u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u junu ove godine, ali i po cijelom gradu. Osim domaćih i stranih dizajnera, svoje radove će predstaviti i studenti Likovnih akademija iz BiH, regiona i šire.

U sklopu FLUID-a, održane su i uspješne radionice za studente, Ivan Kucina je predstavio radionicu Cetinje u krugovima, Aleksandra Nina Knežević radionicu Cetinje to Go, Duško Miljanić fotografsku radionicu Cetinje iznutra…

Fluid je održan u organizaciji Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju i Narodni muzej Crne Gore.

<
JoinUs_press_2

Na Evroviziji u Copenhagenu 37 zemalja

>
izbor apsolutnog seniora bb

Održano takmičenje BodyBuilding i Fitness saveza...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...