Kategorije

Film “Testament” osvojio nagradu publike

Na ovogodišnju 23. Hrvatsku reviju jednominutnog filma stiglo je 445 filmova iz 42 zemlje svijeta, tako je do sada u konkurenciji bilo čak 78 zemalja. Pristigli su i filmovi i iz zemalja koje do sada nisu sudjelovale na festivalu, kao iz Libanona, Etiopije te Obale slonove kosti. Kako je rekao osnivač i direktor Festivala Željko Balog, organizatori poznaju možda tek trećinu autora filmova, a svi ostali znaju za Festival i Požegu.

Prema ocjeni stručnog suda Grand Prix ovogodišnjeg 23. Hrvatskog festival jednominutnih filmova u Požegi osvojio je španjolski film “Tuck me in”. Priča je to u 60 sekundi koja puno govori o odnosima roditelja prema djeci i našoj percepciji uopće.

O svakom od filmova može se puno duže pričati od jedne minute. Tako je i s ostalim nagrađenima: zlatna plaketa pripala je filmu “Double identity”, srebrenu plaketu osvojio je film “Mom above everything”, a posebna nagrada UNICA-e koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i promicanje novog načina filmskog izražavanja pripala je filmu “Chocha bar”. Bronzanu plaketu odnio je ruski film “Ab ovo”, a nagradu publike osvojila je ekipa iz BiH s filmom “Testament”.

“To je najznačajnija nagrada u smislu da publika koja nije stručna kaže da joj se najviše svidio film. To nam je mnogo draže nego grand prix. Uvijek se iz Požege vratimo s lijepim iskustvima”, kazao je Zoka.

Međunarodni ocjenjivački sud bio je u u sastavu Maja Zećo (BiH), Helmut Ludvig (Njemačka), Kristijan Milić, Velimir Grgić i Zvonimir Karakatić.

Prema riječima direktora i pokretača festivala Željka Baloga, festival je ove godine održan u okviru Požeškog filmskog tjedna budući da, kao i festival jednominutnog filma, omogućuje gledanje filmova u tom gradu koji već petnaest godina nema kino.

<
aquarius

Program Aquarius Vils-a za juni

>
WARM Festival 2015 poster

Drugi WARM Festival od 28.06. do 04.07. u Sarajevu

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...