Kategorije

Film, Teatar, Muzeji i Škole u fokusu projekta Connecting Creatively

Na press konferenciji održanoj u Historisjkom muzeju BiH, British Council BiH, predstavio je projekt Connecting creatively koji je jedna od aktivnosti Fondacije „Sarajevo srce Europe“ i programa „Sarajevo 2014“ kojeg financira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti. Projekt provodi British Council u suradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima.

“BritishCouncil pokrenuo je ovaj višegodišnji projekt, želeći ukazati na iskustva proteklog stoljeća u životima ljudi, u kreiranju njihove budućnosti. Iskustva stoljeća trebaju nas okrenuti ka budućnosti, ka novoj epohi mira”, istaknula je direktorica British Councila BiH, Larisa Halilović.

DSC_3091

Fokusirajući se na umjetnost i kulturu kao najviše forme globalne komunikacije, British Council uz pordšku Europske unije predstavlja četiri projekta pod krovnim imenom Connecting Creatively (Kreativne konekcije). Kroz film, ples i teatar, izložbe posvećene globalnoj kulturnoj povijesti, obrazovne aktivnosti i međunarodnu suradnju, program obilježava stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata i zajedničke europske budućnosti.

Projekti uključuju:

Connecting Film – suradnja sa Sarajevo film festivalom i Britanskim filmskim institutom predstavit će posebno odabrane arhivske snimke s početka 20. stoljeća. Connecting Films pružit će dobrodošlicu delegaciji dvadeset filmskih profesionalaca iz Velike Britanije na industrijskom odjelu Sarajevo film festivala, gdje će fokus biti na budućoj suradnji filmskih profesionalaca Bosne i Hercegovine i regije.

„Mi smo kao SFF već 20 godina , od samog početka našeg rada bili povezani ne samo sa Evropskomveć sa specifičnom Britanskom scenom  i radujem se da će ova godina biti u znaku Britanije kao partnera Festivala u okviru koga ćemo imati oko 30 gostiju koji dolaze iz samep rodukcije što znači naša je želja da otvorimo još jače relacije između Britanije, ne samo BiH već čitavog regiona”, rekao je Mirsad Purivatra direktor Sarajevo film festivala.

DSC_3062

Connecting Theatres –Produkcija uključuje umjetnike iz Velike Britanije, Kosova, BiH i Njemačke, koji će rasplesti spletene historijske priče putujući od Londona  i Pariza do Sarajeva. Premijera će se održati u Sarajevu 29. 06. 2014. godine , u Sarajevskom ratnom teatru SARTR. Tijekom jeseni 2014., Bolero će, uz drugui zvedbu u Sarajevu, gostovati u Mostaru, Zenici i Tuzli. Glumačka postava toplo poziva publiku da se uključe u razgovor i debatu nakon svake izvedbe.

Opredstavi Bolero govorioje Nihad Kresevljaković direktor SARTR-a. Plod je to suradnji ovog sarajevskog pozorišta s Nothingham playhouse, gdje je nedavno održana i premijera Bolera. Sarajevska publika imat će priliku ovu predstavu pogledati 29. juna.

DSC_3130

Connecting Museums – suradnja s Historijskim muzejem Bosne i Hercegovine i Imperijalnim ratnim muzejima iz Londona; U okviru trajanja izložbe  u Historijskom muzeju BiH velika pažnja će biti posvećena obrazovnom segmentu i radu sa mladim ljudima. Izložba će, uz interaktivne digitalne ekrane, ponuditi i obrazovne radionice i dodatne materijale, modernizirajući tako praksu kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini. Otvaranje izložbe bit će upriličeno 26.06.2014. godine u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine. Izložba ćebiti otvorena u Sarajevu do decembra 2014. Izložba će također gostovati u Zenici i Tuzli početkom 2015. godine.

“Zahvaljujući podršci British Councila koji je prepoznao značaj historijskog muzeja otvorena nam je prilika da sarađujemo sa najvećim svjetskim muzejom po pitanju ratne historije, a to je Imperijalni ratni muzej iz Londona. U saradnji sa njima radimo postavku koja se odnosi na prvi svjetski rat“, rekla je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

DSC_3052

Connecting Classrooms – projekt koji povezuje škole iz Bosne i Hercegovine sa školama iz Škotske, Španjolske i Poljske.Sudionici Connecting Classrooms projekta bit će povezani i sprofesionalcima Connecting Theatres i Connecting Museums projekata, s ciljem da otvoreno vrše razmjene i promjene percepciju o Balkanu, tako  i da ojačaju veze između obrazovanja, umjetnosti i kulture.

DSC_3175

Na samome kraju press konferencije Andy McGuffy šef za komunikacije ureda Evropske komisije  u Sarajevu rekao je kako ovaj projekat ima poseban značaj jer dopire do velikog broja ljudi u BiH i inostranstvu, a promovira neke od ključnih ciljeva EU kakvi su promocija i unapređenje regionalne saradnje, kao i šalje poruku mira, pomirenja i bolje budućnosti.

DSC_3187

Oznake: ,
<
Screen Shot 2014-06-17 at 14.14.39

VIDEO: Korteo navijača BiH na ulicama Rio de Janeira

>
_70550598_asmirbegovic_getty

Pogledajte BBC reportažu o Asmiru Begoviću

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...