Kategorije

Festivalu WARM u Sarajevu

U fokusu programa prvog WARM festivala jeste specijalni program koji je posvećen Siriji, a koji je počeo jučer prezentacijom fotografija “The Way to the Frontline“ francuskog reportera Laurenta van der Stockta i filmom “Snapshots of History in the Making“ produkcijske kuće Abounaddara, što je prvi međunarodni projekat koji je podržala WARM fondacija od svog osnivanja.

Prva projekcija u 21 sat je film Ossame Mohammeda i Wiama Simav Bedirxana “Silvered Water, Syria Self-Portrait” koji dokumentuje razaranje i strahote ovog građanskog rata kroz kombinaciju amaterskih snimaka svjedoka i snimaka koje je u toku opsade Homsa napravio sam Bedirxan.

Odmah nakon ove priče projekciju će imati i ostvarenje Marcela Mettelsiefena “Children on the Frontline” koje govori o sirijskoj djeci koja su često zaboravljene žrtve građanskog rata. Više od jedanaest hiljada djece je ubijeno, a više od milion ih se sada smatra izbjeglicama dok je najveći grad Sirije Aleppo, progutan u borbi između prorežimskih i antirežimskih. Mettelsiefen je proveo devet mjeseci u Siriji prateći potresnu priču petero djece čiji su životu ovim ratom zauvijek promijenjeni. Svih pet su pokazali nevjerovatnu otpornost, napuštajući svoju infantilnost i prilagođavajući se novom životu dok svijet oko njih klizi u sve veći haos i anarhiju.

U četvrtak 3. jula, 2014. u 12 sati održat će se specijalna projekcija filma francuskog redatelja Florenta Marciea “Tomorrow Tripoli“, kojoj će prisustvovati oko 200 Libijaca, učesnika filma, koji posebno za ovu projekciju stižu u Sarajevo.

Posljednja projekcija prvog WARM festivala će biti film autorice Virginie Linhart «Sarajevo, Children of War» u 21 sat u kinu Meeting Point. Ulaz na sve projekcije je slobodan, a više informacija o Fondaciji i Festivalu WARM može se pronaći na http://www.warmfoundation.org/.

Oznake:
<
news_2014_Mart_dzeko_nova_330491305

Poništeni gol BiH protiv Nigerije na listi najvećih...

>
03 Mostra Ars Aevi a Venezia photo by Tarik Zahirovic

Otvaranje izložbe “ARS AEVI IN PROGRESS”

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...