Kategorije

Edirne Međunarodni Film Festival

Osnovni cilj Edirne međunarodnog film festivala koji će se održati od 20. do 26. novembra/studenog ove godine jeste uvezivanje zemalja Balkana i jačanje veza kroz kulturu i umjetnost, saopćili su organizatori Festivala na promotivnoj press konferenciji održanoj u Ambasadi Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

“Festival je međunarodnog i takmičarskog karaktera. Iako se radi o prvom Edirne međunarodnom film festivalu već imamo prijavljen veliki broj filmova iz različitih zemalja, poput SAD, Meksika, Izraela, Rusije i, naravno, zemalja Balkana – Rumunije, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Grčke itd. što za nas kao organizatore predstavlja veliko zadovoljstvo”, istaknuo je Murat Tufan,predsjednik Upravnog odbora Festivala.

Prema riječimaYıldırıma Yanılmaza,generalnog umjetničkog direkora Festivala i poznatog turskog redatelja, Edirne međunarodni film festival bit će prilika da se, osim projekcija filmsikih ostvarenja autora iz različitih zemalja, organiziraju i susreti redatelja, kroz različite panel diskusije razmijene ideje, posjete izložbe plakata, fotografija i slika posvećene filmu i kinima.

“Festival ima program dječijih filmova, filmova za mlade, bit će prikazani filmovi nagrađeni vrijednim međunarodnim nagradama, jedan ciklus horor filmova. Tokom trajanja Festivala imat ćemo priliku vidjeti predstavljanje nacionalne kinematografije Rumunije. Kako je naš moto da se filmska publika ne može dijeliti, program Festivala bit će prilagođen slabovidnim osobama, gluhonijemim, kao i osobama sa drugim vrstama posebnih potreba”, kazao je Yanılmaz.

O procesu selekcije kratkih filmova govorila je Makbule Müeyzinoğlu,članica predžirija koja je naglasila da se iz Evrope prijavilo 92 autora sa kratkim filmovima.

“Radi se o odličnim, različitim pričama na koje ne možete ostati ravnodušni. Izuzetno mi je zadovoljstvo istaknuti da je među 10 filmova koji će se takmičiti za nagradu Festivala i jedan film iz Bosne i Hercegovine”, rekla je Müeyzinoğlu.

Moderatorica Festivala, poznata turska glumica Aslı Şahin,istaknula je da je za selekciju dugometražnih filmova prijavljeno 67 filmova iz različitih zemalja, a da će izbor 10 filmova koji će se naći u konkurenciji za glavnu nagradu biti poznat 14. novembra/studenog ove godine.

Tokom Festivala bit će dodijeljeno više nagrada, među kojima su ona za najbolji film u vrijednosti od 10.000 eura. Osim nagrade za najbolji Film, u zvaničnoj konkurenciji bti će dodijeljene nagrade “Metla s ogledalom”, a svi prvonagrađeni filmovi dobit će i stilizirani cvijet “Suncokret”. Inače, suncokret je jedan od simbola Edirnea i Trakije.

<
vizual I ja se vozim u autosjedalici

I ja se vozim u autosjedalici

>
IndiraLakotaSocialMediaManager

Kako vizualno komunicirati? Slučaj: Instagram

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...