Kategorije

East West na najvećem svjetskom umjetničkom festivalu

“Nadanje Srebrenica” je naziv multimedijalnog projekta autora Harisa Pašovića, Lade Maglajlić i Enesa Huseinčehajića u produkciji East West Centra koji je uvršten u glavni program Festivala u Avignonu, Francuska (Avinjon) i koji će biti premijerno izveden u periodu od 11. do 19. jula 2015.

Projekat se sastoji od tri dijela. Prvi dio je u mediju teatra. Gledalac se sreće sa Ženom iz Srebrenice koju tumači velika bh. glumica Irena Mulamuhić. Drugi dio je četrdesetominutni umjetnički-dokumentarni film “Traganje” snimljen na lokacijama masovnih zatočenja, egzekucija i primarnih i sekundarnih masovnih grobnica genocida u Srebrenici. Treći dio je dokumentarna i umjetnička izložba o DNK identifikacijama žrtava. Ovaj projekat prikazuje na dokumentarni, umjetnički i metafizički način epsku tragediju Bošnjaka iz Srebrenice.

Kustos projekta je prof. dr. Aida Abadžić Hodžić. Stručni saradnici su istražitelji Instituta za nestale BiH, Amor Mašović, Sadik Selimović i Ismet Musić. Umjetnički saradnici su Irma Saje i Vedad Orahovac. Producentski tim čine Christopher Yggdre, Haris Pašović, Ismar Hadžiabdić, Sylvain Cochard i Lejla Abazović.

East West Centar je jedini teatar sa Balkana koji je učestvovao u glavnim programima dva najveća svjetska umjetnička festivala, u Edinburgu i Avignonu.

Oznake:
<
skok u kazan-1

Skok u Kazan u Konjicu

>
Moje putovanje Evropom banner

EU info centar u BiH objavljuje početak nagradnog...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...