Kategorije

Dodijeljeni certifikati „Original Sarajevo Quality“

Danas je u Bošnjačkom institutu u Sarajevu održana ceremonija dodjele certifikata „Original Sarajevo Quality“ autentičnim sarajevskim zanatima, odnosno zanatlijama koji proizvode autentične zanatske proizvode.

Certifikat o autentičnosti geografskog porijekla dobilo je 18 nominacijskih fajlova (zanatlija) koji su predati na certifikaciju Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

_MG_8366

Ova svečanost označila je završetak dugog procesa certificiranja autentičnosti tradicionalnih zanatskih vještina i proizvoda Baščaršije, a ujedno predstavlja i prvi korak da ovi zanati, kao dio nematerijalne baštine, budu adekvatno prepoznati i vrednovani kao dio ukupnog turističkog proizvoda Sarajeva. Na ceremoniji certifikacije obratili su se načelnik općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić, te direktor misije USAID-a u BiH David Barth. Cjelukupnu aktivnost certificiranja su inicirali su i podržali ZUP Baščaršija, USAID-Sida FIRMA projekat, te same zanatlije, dok je implementator aktivnosti bila agencija BE Konsalting iz Sarajeva.
_MG_8360

Institut za zaštitu intelektualnog vlasništva BiH po prvi put je u Sarajevu proveo ovakav proces certifikacije. Proces je uključivao i izradu pravilnika, te pripremu mape puta. Time su, uz potvrdu autentičnosti prve grupe zanata i zanatlija, stvoreni uslovi da i dodatni zanati u nekom narednom periodu budu priznati kao autentični.

_MG_8383
Prva grupa certificiranih zanata, vještina i proizvoda uključuje: sarajevski filigran, sarajevske papuče, sarajevski savat, sarajevska boza, sarajevski salep i sarajevsko zlatarstvo. Jedan od najkorisnijih rezultata ove aktivnosti je činjenica da će u budućnosti turisti koji posjećuju Sarajevo biti u mogućnosti da jasno razlikuju autentične baščaršijske zanatske proizvode od onih uvezenih sa strane, uz pomoć oznaka koje će biti vidno izložene na zanatskim radnjama koje su stekle pravo korištenja oznake „Original Sarajevo Quality“.

<
ZLATNA_RIBICA_Sarajevo001

U takmičenju za Grimiznu kuglu vodi Zlatna ribica iz...

>
WS-nike_PR_stoic_wLOCKUP_large

Kakav TIM #nike

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...