Kategorije

Cvitanušić i Jusko žele osvojiti sedam najvećih vrhova na sedam kontinenata

Poznati bh. alpinisti Ismir Jusko Švabo i Tomislav Cvitanušić bit će dio međunarodne ekspedicije “Extreme Samit Teama” iz Srbije, koja će u januaru naredne godine krenuti u osvajanje Aconcague, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.960 metara.

“Osvajanje Aconcague je san svakog alipiniste. Do sada su samo trojica kolega iz Bosne i Hercegovine uspjela osvojiti ovaj vrh. To je dodatni motiv da se naša imena u 2015. nađu na spisku malog broja Bosanaca i Hercegovaca koji su se popeli na najviši vrh Južne Amerike. Naša želja je da u narednoj deceniji zajedno osvojimo svih sedam najvećih vrhova na svih sedam kontinenata. Na taj način naša imena bi ostala upisana u historiju bh. alpinizma. Prva stepenica na tom putu bit će najviši vrh Južne Amerike” -kaže Jusko.

Na ovo veliko životno iskustvo Jusko i Cvitanušić kreću 28. januara naredne godine.

“Uglavnom se pripremamo na bh. planinama. Pošto do sada nismo imali isksutva u osvajanju planina od 7.000 metara pokušat ćemo tri puta sa rusacima i opremom uspeti na vrh Bjelašnice koja je visoka 2.100 metara. Na taj način ćemo barem približno da li smo spremni za osvajanje Aconcague, ali ćemo znati i šta trebamo popraviti. Osvajanje Aconcague je veoma zahtjevan poduhvat i do kraja 2013. godine u pohodu na tu planinu poginulo je 137 alpinista” – kaže Cvitanušić te ističe podršku zlatnog sponzora “Himalaya Herbalsa”, te prijatelja projekta “Securitasa”, “King of Ringa”, “New Eventa”,”Muscle Freaka” i “KM Tradea”.

Ismir Jusko Švabo je istaknuti sportista koji vodi jako uspješnu akademiju borilačkih sportova “Bushido”. Već 35 godina se uspješno bavi sportom, on je majstor karatea, džiu-džicua, ronilac, padobranac, alpinista. Island Peak, vrh dijela planinskog lanca Himalaya, osvojio je u maju, 2014. Godine.

Tomislav Cvitanušić 30 godina uspješno se bavi sportom. Nastupio je na prestižnoj Ironman triatlon utrci, a učestvovao je na brojnim međunarodnim maratonima. Također, se već godinama uspješno bavi i alpinizmom i osvojio je Mont Blanc. Osnivač je škole trčanja u glavnom gradu BiH, te sarajevskog polumaratona.

<
IMG_0066

Održana druga večer Nivea bh. Fashion Week Sarajevo

>
9PLJ_banner-2-2

9. Pravo Ljudski Film Festival održat će se od 12. do 17....

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...