Kategorije

Crnogorski gitaristički duo otvara 5. Sarajevo International Guitar Festival!

Ovogodišnji Sarajevo International Guitar Festival, koji proslavlja svoj peti rođendan, održat će se od 10. do 13. aprila, te će kao i prethodnih godina, donijeti niz različitih aktivnosti, od koncerata muzike za gitaru, majstorskih radionica za učenike i studente, preko takmičenja do zanimljive izložbe instrumenata. I dok su finalne pripreme za početak festivala u toku, s nestrpljenjem se očekuje koncert kojim će večeras u sali Doma Oružanih snaga BiH s početkom u 20h 5. SIGF biti i svečano otvoren.

Crnogorski gitaristički duo kojem je pripala čast da otvori ovogodišnji festival čine dvojica istaknutih crnogorskih umjetnika, Goran Krivokapić i Danijel Cerović. I dok se Goran Krivokapić smatra jednim od najboljih i najtalentovanijih gitarista svoje generacije, koji u zbirci osvojenih nagrada i priznanja posjeduje i prvo mjesto na najvećem svjetskom gitarističkom takmičenju Guitar Foundation of America, te prvo mjesto na čuvenom Dr. Luis Sigal takmičenju u Čileu, njegov svirački partner Danijel Cerović je, nakon uspješno okončanog studija u klasi svjetski poznatog gitariste Carla Marchionea u Maastrichtu, svoju pedagošku i umjetničku karijeru nastavio u Crnoj Gori. Duo je nastao 2005. godine, a njegov repertoar obuhvata transkripcije renesansne i barokne muzike, te originalnih kompozicija 19. vijeka, a posebno mjesto zauzima savremena muzika originalno pisana za dvije gitare. Duo je uspješno nastupao u Crnoj Gori, Njemačkoj, Španiji (Granada Festivala Musica Y Danza), Poljskoj, Luksemburgu, Hrvatskoj, Srbiji, Nizozemskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji i Belgiji. Duo često učestvuje na značajnim međunarodnim muzičkim događajima uključujući recitale, majstorske radionice, kao i članstvo u žirijima međunarodnih takmičenja. Ove godine Naxos Records će objaviti i prvi od dva nosača zvuka posvećena Bachovim Engleskim svitama, koje je trankribirao i izveo Crnogorski Gitaristički Duo, time svijetu prvi put predstavivši jedinstven projekat za dvije gitare.

???????????????????????????

Koncertne aktivnosti SIGF-a nakon Crnogorskog gitarističkog dua nastavljaju se koncertom španskog gitariste, profesora na Muzičkoj akademiji u Barceloni, Guillema Péreza-Quera 11. aprila, dok će 12. aprila na pozornicu stupiti azerbejdžanski gitaristički virtuoz Rovshan Mamedkuliev. Festival će biti zatvoren koncertom 13. aprila na kojem će nastupiti East-West Strings Project, gitaristički duo kojeg čine bosanskohercegovački gitaristi Alen Garagić i Denis Omerović koji su ostvarili uspješne internacionalne karijere. Svi koncerti održat će se u sali Doma Oružanih snaga BiH sa početkom u 20h, a ulaz na koncerte je besplatan.

Za sve detaljnije informacije o koncertima i ostalim festivalskim dešavanjima, posjetite web-stranicu: www.sigf.ba.

Oznake:
<
Helverova Noc 20 FF_filtered

Helverova noć Kamernog teatra 55 na festivalu u Mexico...

>
DJ Sampinjon Vrh svijeta Tour 2015

„Dj Šampinjon: Vrh svijeta“ u Tuzli i Srebreniku

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...