Kategorije

Centar Sarajeva sinoć zračio ljubavlju za izuzetnu djecu

Sinoć su neka od prepoznatljivih mjesta u Sarajevu, kao što su Vijećnica, Zemaljski i Historijski muzej, Vječna vatra, Narodno pozorište, Umjetnička galerija BiH, Dom Oružanih snaga BiH i Pošta Obala, bili osvjetljeni plavom svjetlošću. Bio je to rezultat višemjesečnih napora roditelja i stručnjaka okupljenih oko Udruženja EDUS – Edukacija za sve, s ciljem obilježavanja Svjetskog dana autizma. Priključivši se simbolično prošle godine osvjetljavanjem Narodnog pozorišta, Sarajevo je sinoćnjom akcijom postalo aktivan član humanog svjetskog pokreta „Light it up Blue“, kojeg bilježi i promoviše Autism Speaks.

Akcijom se pruža podrška osobama koje imaju autizam – kompleksni poremećaj koji značajno utiče na sposobnost komunikacije i interakcije sa okolinom. Zbog specifičnosti njhovog stanja, izražena je potreba za stručnom podrškom od najranijeg uzrasta.  Rana intervencija za djecu u autističnom spektru primjenom multidisciplinarnog tretmana dosad je jedino dokazana preporuka za njihovo uspješno uključivanje u društvo, i ostvarenje njihovih, nerijetko izuzetnih, mentalnih i emotivnih potencijala. EDUS – Edukacija za sve se već više od tri godine bavi omogućavanjem takve podrške, za dosad blizu 250 djece i ulaže napore da praksa koju provodi postane dostupna svoj djeci u BiH.

U okviru obilježavanja jučerašnjeg Dana, osim „Light it up blue“ akcije, koju su tehnički omogućili „Pro Event“, „Step“ i „Arkada“, EDUS je organizovao uličnu akciju ispred BBI Centra, predstavu „Zaljubljeni vuk“ u SARTR-u (Režija: Belma Lizde Kurt) i zabavu za djecu, izložbu crteža dječaka Harry Lindsay-a, kao i medijsku kampanju pod nazivom „Nama su izazov i inspiracija… a vama?“, u okviru koje je napravljen spot i dokumentarni film (režija: Aleš Kurt, fotografija: Dženat Dreković).

DSC_7495

Većina aktivnosti je podržana  kroz projekat „Poboljšanje uslova za djecu sa ozbiljnim razvojnim poremećajima“, koji se realizira sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije/demokracije III – LOD III“, kojeg finansira Evropska unija iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć ( IPA) u iznosu od 2 miliona eura.

Oznake:
<
the-amazing-baby-me-2-4

Nova zanimljiva reklama za Evian vodu: Spider-Man...

>
google-glass

VIDEO: Google naočale pomogle djeci u bolnici da posjete...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...