Kategorije

„CABARET 2014“ U SARAJEVU

Čuveni mjuzikl iz 1966.god. „Cabaret“ koji je zauvijek obilježio taj žanr a i sam Brodvej, te u svojoj kasnijoj filmskoj verziji osvojio osam Oskara, bit će adaptiran i predstavljen sarajevskoj publici krajem septembru ove godine.

U produkciji udruženja više nezavisnih udruženja i grupa umjetnika, a pod rediteljskom palicom Jasmina Durakovića „Cabaret 2014“, postavit će mladi glumci i glumice, plesači i balerine te muzičari okupljeni u orkestar koji vodi Nenad Tošić.

„Cabaret 2014“ je suvremena dramatizacija tekta koji se orginalno dešava u Berlinu prije početka Drugog svjetskog rata u vrijeme Weimarske republike i uzdizanja nacista. Pisac Brian stiže u Berlin kako započeo pisanje romana svog života. Ali za to neće imati vremena; sreće Sally, pjevačicu i zabavljačicu u noćnom The Kit kat klubu. U igri zavođenja i ljubomore javlja se među njima ljubav ali brzo upadaju u ljubavni trougao sa grofom Lotarom. Oko njih su sve agesivniji nacisti koje žele da preuzmu kontrolu nad gradom….

Reditelj Jasmin Duraković: “Cabaret 2014” radimo po motivima istoimenog filma sa ciljem da kreiramo mjuzikl po svim standardima žanra ali i da aktualiziramo tekst koji govori oo fašizmu koji se rađa u danima i godinama krize. Vrijeme u kojem mi živimo ima velike sličnosti sa Berlinom iz 1929 i zbog toga je taj “Cabaret” aktulan i poučin i danas. Dakle, nama je cilj napravit vrhunski scenski događaj u gradu, veliku zabavu i spektakl, ali malo upozoriti na svu bolest društva u kojem živimo”.

Ulogu Sally Bowles je na velikom castingu organiziranom posebno za ovaj projekat, dobila je mlada historičarka umjetnosti i pjevačica Amina Hamzić, dok velike i značajne uloge u ovome komadu igraju: Emir Krivalić, Armin Omerović, Staša Dukić, Vanesa Glodjo, Edhem Husić, Jasmin Bašić, Selma Šrbo Arnautalić.

Projekat nastaje u nezavisnoj produkciji, dok jedan dio učesnika u projekatu učestvuje na volonterskoj bazi.

Ekipa:
Jasmin Duraković: Režija i adaptacija teksta
Nadža Pušilo: Producent i koreograf
Nenad Tošić: muzika i aranžman
Alma Ferović – vokalni trener
Alma Aganspahić – korepetitor
Lana Lončarević – kostimograf
Osman Arslanagić – scenograf

Oznake:
<
10501900_789810311052928_7124912290748651404_n

Kako Merima Bešlagić vidi Zmajeve

>
Image 1

Kada igra Bordo Tim by DJI Phantom HelioCam

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...