Kategorije

Bosansko staklo na Karibima, Holandiji i Saudijskoj Arabiji

U srijedu 11. juna u Atrium sali sarajevskog hotela Europe održan je Treći Business café. Događaj je ugostio uspješnog bosanskohercegovačkog poduzetnika i osnivača kompanije RAMA-GLAS gospodina Nahida Hasanbegovića. Kompanija RAMA-GLAS je osnovana netom iza rata, 1996. godine i od tada je izrasla u respektabilnu kompaniju s povećom listom referenci iz cijelog svijeta.

6

Osim uspješne poslovne priče, koja je tema svakog Business caféa, organizatori iz Global Market Solutionsa (GMS-a) su ugostili osnivača Udruženja Pomozi.ba, gospodina Elvira Karalića. Gospodin Karalić je naglasio da je Udruženje mlada organizacija osnovana prije nešto više od godinu dana, a zapaženu ulogu su imali u organiziranju pomoći za područja pogođena poplavama. Pored velike uloge koju je Udruženje imalo u posljednjih mjesec dana, oni organiziraju besplatne užine za djecu iz osnovnih škola, a trenutno završavaju proces preseljenja porodice iz Hadžića u novi dom.

2

Prije nego što je počeo priču o svojoj kompaniji gospodin Hasanbegović je rekao da je iznimno sretan i ponosan što je dio događaja kao što je Business café i da se nada da će svi prisutni pronaći motivaciju i korist u njegovoj poslovnoj priči. Njegova poslovna priča je počela odmah nakon završetka Građevinskog fakulteta kada je s 23 godine dobio posao u Unioninvestu. Prvi njegov referentni projekat je bila poslovna zgrada Ine u Zagrebu, koja danas predstavlja jednu od najreprezentativnijih građevina bivše Jugoslavije. Gospodin Hasanbegović je tada po prvi put postavio kontejnere na gradilište koji su služili kao ured. Nakon rata osniva kompaniju RAMA-GLAS koja je prema njegovim riječima nastala u pravo vrijeme kada su sve zgrade i objekti bili devastirani i u procesu renoviranja.

Njegov partner i kolega od samog početka je Jasmin Avdić, te su zahvaljujući njegovom prijedlogu osnovali kompaniju za aluminij kako bi postali konkurentniji na tržištu. Gospodin Hasanbegović navodi odluku podizanja kredita u Trgovačkoj banci Visoko kojim je otplatio kredit u SAAB banci kao krucijalnu u historiji kompanije. Naime, samo par mjeseci nakon otplaćivanja duga u SAAB banci, banka i svi njeni komitenti su pali. Priznaje da je ta odluka bila više spontana i da je krajnji rezultat bila, kako je naziva, sudbinska sreća.

3

Govornik je u više navrata naglasio značaj business plana kojim se RAMA-GLAS vodi od osnivanja, ali također spominje osnivanje kalionce stakla 2003. godine kao instinktni potez, kojeg su mnogi analitičari otpisali na početku. Poslije se ispostavilo da je zahvaljujući toj kalionici stakla kompanija dobila milionski ugovor s američkom kompanijom i tada je, kako kaže gospodin Hasanbegović, sve krenulo pozitivnim tokom.Samo godinu dana poslije su bili zaduženi za dva velika projekta na Karibima i u Holandiji.

Oznake:
<
22

Samo srcem igra i navija Cazinska Krajina

>
zmaj cover

Diskobajagi večeras otvaraju ‘Zmajevo gnijezdo’

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...