Kategorije

Bh. predstavnici na 12. salonu stripa u Velesu

Udruženje “Drugi ugao” iz Sarajeva, u saradnji sa makedonskim Strip centrom iz Velesa je organiziralo gostovanje dvojice naših autora, Saše Džine i Navida Bulbulije u tom gradu od 17. do 19. oktobra/listopada 2014. godine. U jednoj super atmosferi, s autorima iz cijele regije koji rade za neke od najvećih svjetskih izdavača, uspjeli su prezentirati svoj i rad udruženja, te sakupiti potrebnu energiju i motivaciju za buduće aktivnosti. Naše udruženje je dobilo i plaketu zahvalnosti za pomoć u organizaciji Salona.

vane-ervin

Makedonski grad Veles već dvanaestu godinu organizuje salon stripa na kojem je i ove godine ugostio strip autore iz regiona. Pored autora iz Makedonije, Srbije, Crne Gore, te Bosne i Hercegovine (gosti iz Albanije i Turske zbog problema u avio-saobraćaju nisu mogli doći) ove godine je glavna atrakcija salona bio Ervin Rustemagić , osnivač i direktor produkcijske kuće Strip Art Features, koja je svoje prve korake imala u Sarajevu u formi jednog od najpoznatijih strip magazina u bivšoj Jugoslaviji, Strip Art.

sasha

Navid Bulbulija je istakao kako je organizacija salona bila odlična i profesionalna zahvaljujući trudu i zalaganju domaćina iz grada na Vardaru, koji je sve posjetioce iznenadio svojim stripovskim identitetom. Fasade zgrada su prekrivene muralima sa likovima i kadrovima iz stripova, za koje je između ostalih odgovoran Vane Trajkov (organizator Salona stripa u Velesu). Fotografije sa Salona i iz Velesa možete vidjeti u attachmentu.

U programu su, između ostalog, održanja i dva predavanja: Ervin Rustemagić – How to sell a comic strip; te, Boško Karadzov – Comics in the digital era. Prikazan je i dugometražni animirani film ilustratora, strip crtača i slikara, Alekse Gajića “Technotise”.

navid-cako-ervin

Glavni gosti salona, osim dvojice predstavnika “Drugog ugla”, bili su: Aleksa Gajić, Dragan Paunović, Ivica Sretenović, Simon Vučković i Ivan Stojanović.

<
Bijelo-dugme-objavljuje-Box-set-i-knjigu_ca_large

Tifa: “Bila je to velika priča i volio bih da takva...

>
Orao bjelorepan_Sony Action Cam Mini br. 2

Nevjerovatan snimak Pariza snimljen sa kamerom na leđima...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...