Kategorije

Avishai Cohen dolazi u Sarajevo

Izraelski kontrabasista Avishai Cohen na ovogodišnjem 18. Jazz Festu Sarajevo predstavit će svoj trio kojeg čine i pijanista Nitai Hershkovits i bubnjar Daniel Dor.

U protekloj deceniji, ovaj se umjetnik nametnuo kao autoritet na svjetskoj jazz sceni ne samo kao vrstan instrumentalista već i kao plodan autor čije kompozicije odlikuje autentičan rukopis u kojem se prepoznaju elementi različitih muzičkih tradicija i utjecaja u kombinaciji sa originalnim muzičkim idejama.

Cohenova je muzika složenih ali primamljivih melodija, intrigantnih promjena tempa i raspoloženja, uz spektakularne solo partije koje demonstriraju zapanjujuću tehniku koja je i sofisticirana i inspirativna. Osim instrumentalnog umijeća, Cohen pokazuje i ono vokalno, pjevajući na hebrejskom, španjolskom i jeziku sefardskih Jevreja, oživljavajući, na svojim nastupima, ljepotu drevnih priča pohranjenih u tradicijskom naslijeđu.

Avishai Cohen je karijeru započeo kao član seksteta i “novog trija” Chicka Coree sredinom devedesetih. Snimao je i svirao sa imenima poput Bobbyja McFerrina i Herbieja Hancocka, pop zvijezdama kakva je Alicia Keys te znamenitim ansamblima poput londonskog filharmonijskog orkestra. Danas iza sebe ima bogatu diskografiju od 14 albuma koje je objavio kao bendlider, albuma koji svjedoče o ozbiljnom radu i produkciji, a sam Corea opisuje ovog svestranog muzičara kao “velikog kompozitora i genijalnog muzičara”.

Trio Avishaija Cohena nastupit će 8. novembra u BKC-u u okviru 18. Jazz Festa, a ulaznice po 20% nižim, pretprodajnim cijenama možete rezervirati na www.jazzfest.ba.

 

Oznake:
<
MESS_25_09_2014_01_VHB

Festival MESS i Goethe institut – uspješna saradnja...

>
no_istrazivaa_sarajevo_25_20131001_2035493502

Završena europska noć istraživača u BiH –...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...