Kategorije

Aktivnosti Ambasade Španije i Jevrejske zajednice kroz program obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata

Ambasada Kraljevine Španije zajedno sa Jevrejskom zajednicom BiH predstavile su zajedničke aktivnosti kroz program fondacije Sarajevo srce Europe. Ambasada Španije u Bosni i Hercegovini je smatrala izuzetno važnim učešće u fondaciji Sarajevo srce Europe, te je tako postavši članom Fondacije, željela da se i jevrejska zajednica, temeljni dio bosansko-hercegovačkog društva i kulture, uključi u učešće kroz tri različite aktivnosti.

Ambasadorica Španije u BiH Maria Aurora Mejia Errasquin istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da svi događaji koji povodom obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata budu organizirani imaju za cilj poslati tri poruke – pomirenja, mira i solidarnosti.

Novinarima se obratio i Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci koji je kazao kako će ova tri događaja ostaviti dubokog trag na obilježavanju 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata jer će prikazati situaciju u jevrejskoj zajednici ne samo BiH već i Balkana.

???????????????????????????????

Ulaz na izložbu i koncert je besplatan i otvoren je za sve posjetitelje.

PROGRAM AKTIVNOSTI:

IZLOŽBA “SLIKE IZGUBLJENOG SVIJETA” – Od 24. juna do 8. jula – Galerija Novi Hram
Ovu jedinstvenu izložbu je pripremila Centropa, jevrejski kulturni institut sa sjedištem u Beču, Budimpešti i Washingtonu. Slike izgubljenog svijeta govori  o balkanskim jevrejima kroz stare porodične fotografije i priče koje uz njih idu.

KONCERT TRI KULTURE- Srijeda, 25. juni, 20:00 sati - Dom Armije
Koncertom Tri kulture želi se izvesti oda suživotu različitih kultura i religija, kroz fascinantno muzičko putovanje kroz tradicionalne kršćanske, islamske i jevrejske ritmove. Paco Díez, osnivač muzičke učionice-muzeja istog imena (www.aulamuseopacodiez.net), u pratnji muzičara Idó Segala i Wafira S. Gibrila, nas poziva da uđemo u svjež i participativan muzički program, koji na svjež i prirodan način miješa iberijski, zapadnjački, mediteranski i sjevernoafrički zvuk. Sve to uz glasove tri prijatelja i kolege i tradicionalne instrumente kakav je arapski laud, darbuka, riqq, def, arapska violina, indijska gitara i klasična gitara.

LJETNA ŠKOLA CENTROPE
Centropini obrazovni programi se koriste u 500 škola u 18 zemalja, kako bi povezali studente 21. vijeka sa jevrejskom historijom 20. vijeka – i jedne sa drugima. Ovog jula mjeseca, učesnici Centrope će posjetiti Beč (od 9. do 11. jula), Zagreb (12. jula) i Sarajevo (od 13. do 16 jula), gdje će pokazati projekte koje su stvorili njihovi učenici u toku školske godine i koje sada pokazuju u različitim zemljama.

Na sesijama koje će voditi predavači iz Tel Aviva, Greenvilla, Beograda i Skopja, 100 učesnika Centrope će se baviti istorijom Holokausta i time kako je jevrejska zajednica u Sarajevu vodila jednu od najdjelotvornijih humanitarnih agencija u toku rata u BiH od 1992. do 1995. Ova priča o prijateljima koji pomažu prijateljima korištena je u školama širom Sjedinjenih država kao i u Poljskoj, Izraelu, Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj, Španiji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji.

Oznake:
<
golmanski kamp30

Završen Prvi međunarodni golmanski kamp

>
FASTO_Zajednicka

Završena Univerzitetska sportska liga 2014

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...