Kategorije

4D virtuelna prezentacija Bijele tabije

Utvrdjenje poznato pod nazivom “Bijela tabija” predstavlja jednu od najimpresivnijih i najvažnijih historijskih lokacija u Sarajevu. Nalazi se na jugoistočnim ivicama nekadašnjeg starog grada, sa pogledom na dolinu Miljacke. Tokom historije imalo je važnu stratešku poziciju. Dio je odbrambenih zidina grada koje su ga nekad okruživale, a sada okružuju gradsko naselje Vratnik.

4D virtuelna prezentacija Bijele tabije ima za cilj da predstavi historijski razvoj ovog objekta kroz kombinaciju digitalnih priča i interaktivnih 3D modela Tabije u različitim vremenskim periodima. Ovo modeli sadrže digitalizirane arheološke nalaze i njihove 3D rekonstrukcije.

Trenutno je završena II faza projekta. Kreirano je šest 3D modela pretpostavljenog izgleda Tabije i to: jedan iz srednjevjekovnog perioda, tri iz osmanskog i dva iz austrougarskog perioda. Digitalizirani su odabrani arheološki nalazi sa lokaliteta, koji su dio zbirke Muzeja Sarajeva i kreirane virtuelne rekonstrukcije tih predmeta. Završeni su scenariji za digitalne priče.

brosura BH screen_Page_2

U sljedećoj fazi radiće se produkcija digitalnih priča o Bijeloj tabiji kroz historiju, te o legendama, događajima i ličnostima vezanim za nju. Kreirane 3D modele ćemo prikazati na Internetu u interaktivnoj formi, tako da se će posjetioci moći kroz njih kretati kao u kompjuterskoj igri.

Rekonstruisane arheološke nalaze ćemo ubaciti u ta interaktivna okruženja, kako bi posjetioci mogli saznati koji je bio njihov kontekst. U okruženjima će biti moguće pogledati i digitalne priče o pojedinim važnim događajima i ličnostima vezanim za Tabiju. Projekat će se nastaviti kad se obezbijedi potrebna finansijska podrška.

Oznake:
<
Bosanski dukat1

4. International Sarajevo Gastronomy Festival

>
TPO STRIP KONKURS

Konkurs “Nastripaj nasilje“

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...