Kategorije

250 srednjoškolaca iz Škotske, Španije, Poljske i BiH uživalo plešući

British Council organizirao je centralni događaj projekta Connecting Classrooms na kojem je u 12 sati ispred BBI centra učestvovalo 250 mladih učenika iz Škotske, Španije, Poljske i Bosne i Hercegovine. „Veliki ples“ je samo jedna od aktivnosti kroz koju su učenici pokazali rezultate rada u ovom projektu. Pokazali su spremnost na daljni zajednički rad i saradnju putem kojih će utjecati na pozitivna dešavanja i promjene, kako u svojim lokalnim sredinama, tako i globalnim.

Više od šestine svjetske populacije danas čine mladi. Nesumnjivo je da su potencijal na koji svijet računa i koji treba da bude kreator drugačije i kvalitetnije budućnosti. Svojim učešćem i kontinuiranim radom, razmjenom znanja i iskustva, doprinose razvoju društva. Projekt Connecting Classrooms je povezao mlade ljude i nastavnike iz škola iz Europske unije sa školama u Bosni i Hercegovini, kroz međunarodnu suradnju na aktivnostima fokusiranim na teme mira, pomirenja i obnove.

DSC_1743

“Veliki ples je za nas predstavljao veliku zabavu, ali je to ujedno i velika prilika da upoznamo nove ljude iz različitih zemalja. Ono što je najbolje jeste da je u ovom slučaju ples zajednički jezik koji nas ujedinjuje i mijenja perspektive o kulturama, standardima i različitostima. Sarajevo izgleda potpuno drugačije od Glasgowa, sa prelijepim kućama i građevinama.” – kazala je J.C., učenica iz Glasgowa.

“Ovo je bio odlican način da se naša škola, ali i grad promovira i poveže sa partnerima iz BiH i inostranstva. Kroz partnerstva škola otklanjamo barijere i ruše se određeni stereotipi. Naši učenici naučili su postavljati pitanja o svemu, postali su otvoreniji i radoznaliji.” – tvrdi J.H., profesor iz Cazina.

DSC_1652

Ovaj projekt je okupio mlade na jednom mjestu i plesom pokazao kreativan pristup umrežavanja i usmjeravanja pažnje javnosti na važnost mlade generacije u procesu dijaloga, mira i obnove. Svojim štandovima i prikazom kratkih videa demonstrirali su stečene interkulturalne vještine, ali i specifičnosti svojih kultura kao i bogatstvo međusobne različitosti. Vjeruju da je bitno razvijati svijest mladih od početka i ukazivati im na važnost njihovog obrazovanja i učešća u svakodnevnim dešavanjima.

“Cijeli projekat Connecting Classrooms je odlican nacin povezivanja s ljudima I podstaklo nas je na razmisljanje kako su teenager-i bilo gdje na svijetu vrli slicni.” – rekao nam je E.T., učenik iz Velike Kladuše.

“Ovaj projekat naglašava važnost učenja i naslijeđa znanja i iskustva. Razvio se način razumijevanja Prvog svjetskog rata i onoga što je on ostavio iza sebe. Utjecaj koji je ovaj projekat napravio je značajan, jer razumijemo naše mjesto u svijetu kao i vezu sa ostalim dijelovima svijeta. Mladi znaju mnogo više o drugim kulturama, običajima i na taj način kreiraju jedno globalno partnerstvo.” – ističe L.A., član Gradskog vijeća grada Glasgow.

DSC_1266

250 učenika danas je pokazalo da žele zajedno biti dio promjena. Pozitivna energija i volja za radom zaista pokazuje da se radi o generaciji mladih koji umreženi imaju kvalitetna rješenja za buduće izazove. I zajedno u okviru projekta Connecting Classrooms, učenici iz Škotske, Španije, Poljske i Bosne i Hercegovine su danas napravili veliki korak za mir i saradnju.

Connecting Classrooms je dio Connecting Creatively projekta, jedne od aktivnosti Fondacije “Sarajevo, srce Europe” i programa “Sarajevo 2014” kojeg financira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata. Connecting Classrooms projekt financira Europska unija, a implementira British Council u suradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima.

<
frisell-bill

Dobitnik Grammyja – Bill Frisell premijerno u

>
Suncokreti TV spot 4

Hor za male i mlade “Suncokreti“ poziva u subotu na...

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...