Kategorije

21. septembar, Međunarodni dan mira

Fotografija by Vanja Čerimagić

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mira 21.septembra, Mreža za izgradnju mira u BiH, koja okuplja brojne domaće i strane organizacije, upravo realizuje desetodnevni program koji traje od 13. do 23.septembra.

Program obilježavanja Dana mira se odvija pod sloganom Gradjani/ke solidarni/e za mir, i inspirisan je hrabrošću i solidarnošću građana koji su u uslovima prirodnih nepogoda pokazali saosjećanje, solidarnost i važnost zajedničkog djelovanja. Zahvaljujući suradnji 76 članica Mreže za izgradnju mira sa prostora cijele BiH i njenih partnera, program od 70 aktivnosti se realizuje u 39 gradova i obuhvata sljedeće teme: edukacija za mir, sport kao integrativni element, nenasilna komunikacija i tolerancija kao faktori i mjere za izgradnju povjerenja, podizanje svijesti o pitanju nestalih osoba, kultura sjećanja, borba protiv korupcije, uloga vjerskih institucija u izgradnji mira, multioriginalna BiH kroz umjetnost, dijalog i rješavanje sukoba.

Pored brojnih sportskih, edukativnih i kulturnih aktivnosti, te konferencija i radionica za djecu, mlade i odrasle, u Banja Luci će se 22.septembra u 19.00 sati, u Muzičkom paviljonu (Staklenac), dodjeliti Novinarska nagrada Srđan Aleksić.

U Historijskom muzeju u Sarajevu će 23. septembra u 11.00 sati biti otvorena izložba o značaju i radu NVO-a u oblasti mira, pravde i antikorupcije, te organizovana javna tribina o ulozi NVO sektora u BiH.

Ovom prilikom će se dodijeliti i Mirovna nagrada koju Mreža za izgradnju mira tradicionalno dodjeljuje u okviru ovih septembarskih dogadjaja.

<
netropolitan

Pokrenuta nova društvena mreža – Netropolitan, ali...

>
BusinessCafe logotip

4. Business café

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...