Kategorije

18. JAZZ FEST u znaku Grammyja

18. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2014 bit će održan u prvoj sedmici novembra, a otvorit će ga Gregory Porter, dobitnik Grammyja za najbolji vokalni jazz album objavljen u prošloj godini i trenutno jedan od najpopularnijih vokalista na jazz sceni.

Publika Jazz Festa će u okviru programa ovogodišnjeg festivala od 4. do 9. novembra moći pogledati koncerte još tri dobitnika Grammyja koji će premijerno u našoj zemlji predstaviti svoje aktuelne projekte. Riječ je o Dianne Reeves, Johnu McLaughlinu i Billu Frisellu.

Svoj novi album Beautiful Life, objavljen nakon pet godina diskografske pauze predstavit će u Sarajevu američka pjevačica Dianne Reeves, koja je prije šest godina otvorila 12. Jazz Fest. Ova umjetnica je četverostruka dobitnica Grammyja za najbolju vokalnu izvedbu i jedini umjetnik koji je u historiji Grammyja dobio ovu prestižnu nagradu za svoja četiri albuma zaredom.

Na Jazz Festu će svoj novi album The Boston Record predstaviti i britanski gitarista John McLaughlin, osnivač Mahavishnu Orchestre, dobitnik Grammyja 2009. godine za najbolji instrumentalni jazz album, jazz innovator kojeg je magazin Rolling Stone uvrstio među najznačajnije gitariste svih vremena. McLaughlin će nastupiti sa svojim ansamblom 4th Dimension.

Na Jazz Festu učestvuje i američki gitarista Bill Frisell sa svojim projektom Guitar in the Space Age. Frisell je dobitnik Grammyja 2004. godine za najbolji savremeni jazz album, već treću godinu zaredom američka asocijacija jazz novinara proglašava ga gitaristom godine, dok mu isto priznanje već petu godinu zaredom odaju i kritičari magazina DownBeat.

Koncerti 18. Jazz Festa održavat će se u dvorani Bosanskog kulturnog centra, a osim spomenutih umjetnika, koncerte će održati i norveški saksofonista Hakon Kornstad, trio kontrabasiste Avishaija Cohena, braća Teofilović iz Srbije koji će nastupiti sa gitaristom Miroslavom Tadićem, dok će trubač Ibrahim Maalouf aktuelni dobitnik francuskog Grammyja, odnosno francuske nacionalne muzičke nagrade Les Victoires de la Musique u kategoriji za najbolji world music album objavljen u prošloj godini, zatvoriti 18. izdanje festivala koncertom koji će biti održan 9. novembra.

I ove godine u festivalski program će činiti klupski program i ostali prateći sadržaji, a za mlade muzičare i studente muzike iz regiona bit će organiziran 3. edukativni program Music Meeting.

Ulaznice za koncerte Jazz Festa bit će u prodaji od 14. jula na festivalskoj web stranici www.jazzfest.ba.

Oznake:
<
Screen Shot 2014-07-03 at 12.11.29

Poslušajte imitaciju 29 glasova slavnih osoba u samo...

>
Screen Shot 2014-07-03 at 21.25.54

Edin Džeko pjeva “A sad adio”

gallery_110795_11-1200x800

Preporuka

Galerija 11/07/95 na prvom mjestu među svim kulturnim,...