Kategorije

Naida Kundurović na krstarenju: “Tako snažan, a ujedno i izvanredno spokojan prizor rekla bih, nikada prije nisam doživjela”

Naida Kundurović za Backstage.ba prenosi čaroliju koju je iskusila tokom 10 dana krstarenja na filmskom brodu od 333 metra. Naida preporučuje da se bez imalo bojazni doživi nešto novo i zaista fantastično.

Msc cruise, juni 2013 171

Msc cruise, juni 2013 061

Backstage: Kako se spakovati, šta treba ponijeti na brod?
Isto mi je pitanje prošlo kroz glavu čim sam saznala da sa porodicom krećem na krstarenje. Zaboga, mislila sam da će se to pakovanje u nečemu razlikovati od standardnih ženskih pakovanja za „klasična“ putovanja, a bila sam naravno u krivu jer sam po ko zna koji put jedva zatvorila kofer (smijeh) i nisam iskoristila svu garderobu.  Znači, od odjeće treba ponijeti sve ono sto se inače nosi na ljetovanje, s tim što smo bili upoznati da će se jednu noć na brodu održati luksuzna večera u casinu, na kojoj će svi gosti broda imati priliku upoznati kapetana broda. Za tu priliku sam odvojila svečanu haljinu, i u jednom trenutku sam zaista pomislila koliko će to biti drugačiji i original doživljaj. Sve da i nešto zaboravite, brod je apsolutno opremljen sa svim: apoteke, raznovrsne radnje,  shopovi sa tehničkom opremom, restorani, draguljarnice i još mnogo toga.

Msc cruise, juni 2013 177

Backstage: Koje su destinacije, šta se sve može vidjeti, obići?
Tokom 10 dana našeg putovanja, MSC Fantasia, brod kojeg je inače krstila neprevaziđena diva Sofija Loren u Italiji gdje je i započeo svoju plovidbu, na ruti obilaska su predviđeni romantična Venecija i užurbani Bari, zatim prelazimo u Grčku gdje posjećujemo staru luku Katakolon, zatim luku Pirej, tj luku drevnog grada Atine, te čarobne otoke Santorini i Krf. Nevjerovatno je da za tako kratak vremenski period možete posjetiti tri zemlje (čak promijeniti dvije vremenske zone : Grčka je sat vremena ispred nas), dva otoka, a sve to ploveći na filmskom brodu od 333 metra, sa svim mogućim atrakcijama unutar njega.

Msc cruise, juni 2013 368

 Backstage: Da li je uopšte potrebno “sići” sa broda?
Odgovor je jednostavan: vi radite šta želite. Gosti mogu izaći na mnogobrojne organizovane izlete i obilazak gradova u čije se luke brod usidri, a i ne moraju, zato što je brod kao što sam navela iznad prepun dešavanja i u stvari predstavlja ploveći grad, sam za sebe. Meni je lično bilo žao da ne izađem svaki dan sa broda i prohodam ulicama nekog novog grada, kupim suvenire i popijem kafu u predivnim kafićima. Svaki putnik ima svoju ID karticu sa slikom, koja ujedno služi kao glavni dokument tokom putovanja, te se može vratiti na brod kad god poželi, ukoliko se umori od obilaska i shoppinga. Nakon toga, odmah se uključuje prema vlastitom izboru u različite sadržaje koji su na programu: kurs plesa ili fotografije, fitnes u jednim od 3 otvorena bazena, vratolomije u aqua parku, igranje tombole ili jednostavno opuštanje u ogromnom spa centru na brodu.

Msc cruise, juni 2013 298

Backstage: Kakav je pogled sa balkona?

Msc cruise, juni 2013 121

Priložila sam sliku kao najbolji odgovor na ovo pitanje, jer se riječima teško može opisati ta nestvarna ljepota pogleda u pučinu, na primjer pri zalasku sunca, dok brod lagano sječe talase. Konkretno, ova slika nastala je u zoru, pri izlasku sunca, oko 4.30 ujutro… slučajno sam se probudila tako rano jedno jutro i pogledala prema balkonu.. nazirući milion boja na nebu. Odmah sam dohvatila svoj Nikon od kojeg se inače ne odvajam i brzo zabilježila jedan od najljepših trenutaka putovanja: rađanje novog dana na horizontu, negdje usred usnule pučine, dok samo galebovi kruže negdje u daljini. Tako snažan, a ujedno i izvanredno spokojan prizor rekla bih, nikada prije nisam doživjela.

Msc cruise, juni 2013 119

Backstage: Da li ste imali priliku razgovarati sa radnicima na brodu, odakle su, koliko imaju godina, imaju li nekih zanimljivih situacija?
Kažu da novinara nikada ne treba podcijeniti jer rijetko kad spava, pa sam tako i ja, čak i na odmoru hvatala mnoge signale svojim znatiželjnim „antenama“ (smijeh). Uspjela sam popričati nekoliko puta sa vrlo profesionalnim osobljem broda, koje usput broji 1,500 ljudi (!). Tako sam primjerice saznala da je najveći broj radnika na brodu iz Indonezije i Italije, ali recimo upoznala sam i djevojku iz Hrvatske i mladića iz Crne Gore. Svi su u mladoj dobi, što je i logično jer boravak na brodu zahtijeva mnogobrojne vještine zavisno od sektora u kojem radite, te fizičku spremnost boravka na brodu 8 mjeseci bez prestanka, a nekima čak i godinu, u zavisnosti od ugovora. Neke dublje komunikacije nije bilo, jer su svi vrlo disciplinovani i nemaju skoro niti minute vremena praznog hoda.

Msc cruise, juni 2013 040

Backstage: Da li je krstarenje putovanje budućnosti?
Krstarenje je već uveliko raširen i popularan vid putovanja u svijetu. Čujem da je trenutno totalni hit putovanje oko svijeta, koje traje 101 dan, i to naravno sa kruzerom. To me uopše ne čudi, jer nakon što sam isprobala putovanje Mediteranom, sigurno bih se odvažila i na avanturu oko svijeta. Svako jutro budite se u drugom gradu, obilazite znamenitosti svijeta, odnosno upoznate tajne svih pet kontinenata, i to u „hotelu“ sa 5 zvjezdica!

Msc cruise, juni 2013 096

Backstage: Da li kapetan zaista zadnji napušta brod :-)
Kako kažu, to je prastari zakon moreplovstva, koji nigdje nije zapisan, ali ipak bi se trebao poštovati.  Na svim je brodovima propisana stroga hijerarhija. Kapetan je na samom vrhu piramide – i on je odgovoran za sve što se na brodu dogodi. Njegove se naredbe moraju slušati, on mora koordinirati evakuaciju, i sve dok neki brod postoji, kapetan je za njega odgovoran, tako da ne bi bilo logično da on među prvima napušta brod.  Postoji nešto što se zove „kodeks časti“.

Msc cruise, juni 2013 020

Backstage: Kome biste preporučili krstarenje?
Zaljubljenim parovima najviše :) iako je njima dobro gdje god se nalaze. Sa druge strane, krstarenje je zahvalno i za porodice, jer uzevši u obzir moje iskustvo – svi smo se odlično proveli.  Sve uzrasne dobi mogu pronaći odgovarajuće sadržaje za njih. Sve u svemu, preporučila bih našim građanima da bez imalo bojazni dožive nešto novo i zaista fantastično. Ukoliko se nećkaju radi sigurnosti, samo ću istaknuti da kabine sa balkonima predstavljaju prave hotelske sobe, uz sav komfor koji možete zamisliti, daleko od klaustrofobije koje se mnogi pribojavaju. Također, svi putnici na samom počektu putovanja moraju proći sigurnosne vježbe i kratku obuku u slučaju nezgode, dok ljubazno osoblje u svakom trenutku stoji na raspolaganju gostima.

Msc cruise, juni 2013 207

Backstage: Poređenje krstarenja sa “običnim” putovanjima?
Raspon vašeg doživljaja s krstarenja mnogo je veći i raznolikiji od bilo kojeg drugog vida turističkog putovanja. Kad tome dodamo činjenicu da su programi na kruzerima organizovani oko uljepšavanja svake minute vašeg boravka na brodu, tada ovaj vid turističkog putovanja dobiva sasvim novu dimenziju. Recimo, gdje drugo možete iskusiti svaku noć pjevački show najvećih talijanskih zvijezda, okušati se u igrama na sreću u luksuznom casinu koji će zadovoljiti prohtjeve i najzahtjevnijih igrača, ili možda uživati u teatru dok svjetski showmani izvode svoje zapanjujuće akrobacijske tačke, a sve to dok brod mirno plovi prema narednoj destinaciji.

Msc cruise, juni 2013 258

Backstage: Koja je vaša slijedeća destinacija?
Već se desila za nezaboravnu proslavu dočeka 2014: Cape town, Južna Afrika. Definitivno destinacija snova, koja je već proglašena od strane New York Times-a za broj 1 turističko mjesto ove godine. O tome drugi put, možda već uskoro za ovaj portal :-).

Oznake:
<
599494_10150953157099022_854449686_n

Alma Telibečirević: “Beskrajna ljubav i divljenje...

>
1660900_10152162183458442_977893207_n

Belma Tvico-Stambol: “Biti dio Fashion Week-a u...

Dado Delić (4)

Preporuka

Dado Delić – Putopis iz Kirgistana