Kategorije

Istočna Afrika by Alma Telibečirević

Zahvaljujući ličnim vezama sa Istočnim i Južnim djelom Afričkog kontinenta, napokon sam se odlučila, skupa sa prijateljicom , uputiti u te, na prvi pogled, daleke predjele.

Kenija, Uganda i Ruanda, savršena kombinacija divlje prirode, fenomalnih životinjskih primjeraka i divnih, veselih ljudi.

Putovanje u suradnji sa agencijom TIA Safaris & ATC (www.tiasafaris.com & www.africatravelco.com) trajalo je dvije sedmice intenzivnog uznavanja ove tri zemlje.

Susret sa Kenijom je započeo u sirotištu slonova, gdje možete dobiti sve informacije o njihovim imenima, mjestu pronalasku, kada, kako i zašto (najčešće krivolov u potrazi za slonovačom) su im roditelji ubijeni. Pored sjajne brige o ovima mališanima koju vam domaćini prezenetiraju, i mogućnosti interakcije sa njima, dobijete i priliku da budete humani uz originalni poklon za bilo koju prigodu! Naime, za samo 50 $ godisnje mozete vi lično, ili kao poklon dragoj osobi, usvojiti malog slona ili nosoroga, gdje biste godinu dana dobijali redovne izvještaje o tome šta vaš mališan radi, kako je napredovao i šta mu se sve uzbudljivo dešava u životu. Ukoliko se želite upustiti u ovu avanturu usvajanja slonića, koju toplo preporučujem, možete to učiniti putem stranice: www.sheldrickwildlifetrust.org.

No, ako ste više zainteresovani za ljudske običaje i kulturu, nakon Najrobija otputovati ćete do Massai Mare, djela velikog Nacionalnog parka Serengeti, gdje ćete, pored prilike da se družite sa nizom životinja poput lavova, nojeva, bivola, antilopa, slonova i sl, moći i da obidjete jedno autentično selo plemena Masai uz svesrdnu pomoć vodića iz sela. Običaji koji nam ni po čemu nisu bliski, opstali su unutar te tradicije dugo godina. I iako ćemo se možda čuditi, diviti ili zgražavati nad istima, zanimljivo je spoznati na koji sve način ljudi žive u različitim djelovima svijeta, po vlastitom izboru.

Masai su narod istočno-sudanske porodice naroda (Nilsko-saharska), ogranak Nilota, danas nastanjen u području Kenije i Tanzanije. Masai su izvorno pravi polu-nomadski pastirski narod, koji se za ispašom pokreće za svojim stadima stoke. Masai je svakako duboko patrijarhalni narod, koje živi od uzgoja stoke i kojima je dodjeljena upravo zemlja Masai Mare kako bi mogli neometano nataviti živjeti u skladu sa vlastitom tradiicijom.

Unutar Kenije imate mogućnost običi i veličanstveno jezero Nakuru i istoimeni Nacionalni park, prepun raznovrsnog životinjskog svijeta, prije svega ptičjeg, poznat po mnogobrojnim flamingosima koji žive na obalama jezera. Tu se obavezno, tokom pauza za ručak ili odmor, čuvajte majmuna  (Chlorocebus pygerythrus), koji će, ukoliko im dopustite, iskoristiti i milistotinku vaše nepažnje i samim tim ostaćete bez obroka, soka, keksa ili bilo čega što već budete imali kod sebe. Završićete posmatrajući ih tužno kako na vrhu drveta čerupaju vaš sendvič, a potom vas i gađaju djelovima istog.

Kenija je i klimatski prilično raznovrsna zemlja, preći ćete predjele koji su željni vode i zemlju boje zalaska sunca, pa sve do beskonačnih kišnih pedjela prepunih plantaža čaja kojima se ne vidi kraj, a koje vašem oku pružaju predivan ugođaj beskrajnog okeana zelene boje.

Nakon Kenije, Uganda je obečavala, dugo očekivni susret s planinskim gorilama. Planine Ugande, najblaže rečeno, ostavljaju svakog posmatrača bez daha, vibracija biljnog i životinjskog svijeta koji bitava untar ovih planina naprosto je zarazana, tako da, ma koliko bili umorni od potrage za gorilama, to vas ne čini ništa manje oduševljenim susretom sa ovim jedinstvenim kreaturama kojih je ostalo još samo par stotina upravo u ovim planinskim masivima koji se nalaze u tri zemlje Ugandi, Ruandi i Kongu.Planinske gorile su nakratko postale filmske zvijezde kad se prije dvadesetak godina pojavio film “Gorile u magli”. Ali ovim izuzetnim životinjama to nije mnogo pomoglo. Smatra se da na slobodi živi tek oko 800 gorila.

U Ugandi ćete imati priliku da se susretnete i sa nilskim konjima, da promatrate krokodile, da idete na izuzetno uzbudljiv rafting rijekom Nil. Netaknuta priroda, čista smaragdno-zelena voda rijeke Nil, mnoštvo životinjskom svijeta koje vas prati na vašem višesatnom raftingu samo će pojačati vaš doživljaj za koji se može reći sve osim da je uobičajen i svakidašnji.

Jednodnevna posjeta Ruandi natjeraće vas da se zapitate koliko uopće poznajete ljudsku vrstu, kao i istoriju afričkih zemalja. Obilazak jednog od niza muzeja, posvećenih genocidu nad Tutsima, vas sasvim sigurno neće ostaviti ravnodušnim, a čak ćete naučiti nešto više i o drugim geniocidima koji su se dešavali tokom različitih vremenskih perioda širom svijeta. Između ostalog naići ćete i na odjeljak, profesionalno kreiran, posvećen Bosni i genocidu u Srebrenici. Oduševiti ćete se uređenim putevima u Ruandi, moderniziranošću glavnog grada Kigalija, izuzetnoj posvećenosti čistoći zemlje, te nadasve pristupačnim cijenama.

Vjerovatno jednako snažan utisak na vas ostaviti će i posjeta Kenijskom sirotištu pri povratku Najrobi (East African Mission Orphanage Kenya). Više od 200 predivne dječice, svih uzrasta, u koje ćete se, već nakon samo jedne večeri provedene sa njima, bespovratno zaljubiti. Možete ih upoznati i putem njihove oficijelne stranice: http://www.eamo.co.ke/.

Glavni gradovi država poput Najrobija u Keniji, Kampale u Ugandi, Kigalija u Ruandi, su svakako veliki gradovi u kojima možete pronaći sve, ludi noćni život, izuzetno zanimljive lokalce, najluđe vozače na planeti, upozoravaće vas da ne idete u sumnjive predjele i još mnogo toga. Jedno je sasvim sigurno, niti za jedan od navedena tri grada neće moći reći da su dosadni.

Afrika je svakako kontinenti koji namjeravam ponovno i ponovno posjećivati. Toplo preporučujem svima da bar jednom u životu osjete istinski ritam života, baš onakav kakvim se živi u Africi.

Afrika je svakako kontinent koji posjeduje beskonačno bogatstvo veličanstvene prirode, izuzetnih životinja i iskrenih, toplih, druželjubivih ljudi, koji su uvijek spremi da podjele dio svoje sreće sa vama bez obzira u kako teškim uvjetima žive!

Oznake: ,
<
983732_1435789413351394_7049015738506041002_n

Dado Delić biciklom prešao put dug 5400 km

>
Screen Shot 2015-05-20 at 13.13.05

Follow me to: Fotografije ruskog fotografa Murada Osmanna...

Dado Delić (4)

Preporuka

Dado Delić – Putopis iz Kirgistana