Kategorije

Indira Kučuk Sorguč: “Andaluzija – Zemlja pod narančinim cvijetom”!

Kažu da čovjek treba samo zaželjeti, iskreno, duboko i pune duše, da bi mu dragi Bog odgovorio na molbu i ispunio želju. Ne zna čovjek kad ali ispunjenje dođe kad-tad. Tako sam i ja nekad davno prvo pomislila na Andaluziju, pa poželjela da dođem u ovu zemlju „posljednjeg Maorskog uzdaha“ i onda dugo u sebi nosila tu želju ne otkrivajući je ni sebi ni drugima. I kad sam iskreno zaželjela da je vidim, onaj koji sve vidi, pobrinuo se da to i ostvarim.

fahro vozac3 - s relaxom

Dok je u Sarajevu lila ona naša lijena i iznemogla kiša, četrdeset putnika namjernika preko Relax toursa se uputilo na najželjeniju destinaciju u Evropi – južnu španjolsku pokrajinu Andaluziju. Preko Istanbula do Malage, a od Malage do Seville – koja je bila naše prvo uporište na ovom čudesnom putovanju.

relax, svi - granada

Sevilla je glavni grad Andaluzije i po svemu je veličanstvena – po građevinama koje je uzvisuju u svoj njihovoj monumentalnosti, po fantastičnom spoju dvije kulture, one istočne koja dolazi s Arapima i one zapadne koja je naslonjena na evropsku renesansu i barok.Sevilla nas je, pošto smo bili malo umorni od puta, „probudila“ svojom impresivnošću. Gdje god da smo pogledali, u šta god da smo ušli i sve čega smo se dotakli bilo je široko, prostrano, visoko i veliko.

sevilja, katedrala1

Gospina katedrala dominira grandioznošću i ostavlja čovjeka bez daha. Njena raskoš i veličina svrstavaju je među tri najveće katedrale na svijetu. Izgrađena je na mjestu gdje su Maori sagradili džamiju koja je nakon što je Sevilla osvojena od španjolske rekonkviste, srušena i pretvorena u crkvu.

sevilja, giralda

Ostao je samo minaret koji se danas zove Giralda (zvonik) i najposjećenije je turističko mjesto u Sevilli. Mi smo se popeli na sami vrh odakle se kao na dlanu prostire Sevilla čiji bronzani limeni krovovi pucketaju od vrućine.

sevilja, pogled sa giralde

Posebno iskustvo predstavljala je posjeta Alcazaru, palači koja je izgrađena u dva stila – arapskom koji pršti od paučastog umjetničkog tkanja i oživljava priču iz Hiljadu i jedne noći, i renesansnog – a oba se negdje prepliču i tvore novi stil kojeg zov Mudéjar.

Na Španjolskom trgu smo se divili historiji ove zemlje koja je prikazana na keramičkim pločicama i odgonetali mjesta u koje ćemo ići ali i ona koje ćemo, nažalost, u ovoj turi zaobići. Ja sam stala na Granadu – grad u kojem se islamska kultura najviše zadržala i grad koji je bio od 8. do 15. stoljeća bio prijestolnica nauke, umjetnosti i visokog obrazovanja.

indira pokazuje na harfove u alhambri

U starom dijelu Seville razgledali smo malene sokake sa mediteranskim avlijama, uživali u plavoj i oker boji koja apsorbira toplotu i ćeifili u dobroj kafi. Imali smo sreću da je Relax sve do u detalja ukalkulirao pa i te lijepe pauze koje su okrijepa i za dušu i za tijelo. S druge strane i naša grupa je bila sastavljena od ljudi vrlo sličnih interesa, pa je sve išlo kao po loju.

granada, ulica saksija sa cvijecem

U Cordobi je fokus bio na Velikoj džamiji koja je uistinu i velika i graciozna u svojoj arhitektonici i originalna u svojoj unutrašnjosti. Kada ulazite u ovaj prostor, vi odmah pomislite jedno: Kada je sada ovako lijepa, a rušili su je, umetali drugo vjerovanje, skidali ukrase i kadili – kako li je tek bila onda kada je bljesnula pred očima svojih vjernika u 10. stoljeću?

cordoba, velika dzamija

U Cordobi je nauka nekad cvjetala. Vodeća imena svjetske znanosti – od medicine, astronomije, matematike do filozofije i umjetnosti, ovdje su gradili modele za bolji svijet. Mi smo svi uglancali cipelu Majmonidesa, jednog od najznačajnijih jevrejskih filozofa koji se ugledao na Aristotela. Kažu da je lijepo njegovu cipelu protrljati kao Aladinovu svjetiljku i onda se dobije zdrav razbor, prosvjećenost i racionalnost. Meni kao plavuši baš to i treba, pa sam jako tu zlatnu cipelicu ulaštila. Majmonides je bio osobni Saladinov liječnik na egipatskom dvoru.

Pored njega, treba li govoriti da je Andaluzija dala jednog Ibn Rušda, Al Idrizija, Avenzoara…

Zemlja je ovo pod narančinim cvijetom. Njeni mirisi stapaju sa sa zelenilom maslenjaka i čempresa, i gdje god da kročite aroma naranče spaja se sa hibiskusom, a cvijet bagrema dodiruje palmu i tu nema ništa neobično. Sve može.

narandze

A tek u Granadi sve može. Jer tamo je Alhambra – čudo svjetske arhitekture. Miomirisna palača koja je nemoguće pregledati u jednom popodnevu i koja jednostavno ostavlja bez daha. Ono što je izgradila posljednja maorska dinastija Nasrida je ljepota kojoj nema kraja. Prekrasne palače, kupatila, vrtovi i šadrvani, utvrde i tornjevi, dvorane za prijeme, kule osmatračnice i nepregledni pojasi zelenila sa raznobojnim cvijetnim dekoracijama – samo to vrijedi našeg putovanja.

alhambra - lavlje dvoriste

Bolje da slika govori. Ja ću samo jedno zapisati: Ne zove se džaba ta prekrasna velika bašta s opijajućim mirisima Džennetu-l-arif ( Generalife). Sve su to biljke koje su poznate u Džennetu.

Alhambra je baš to – Raj na Zemlji.

A onda je uslijedila Ronda. Mjesto u kojem je nastala korida – ta sada već stara tradicionalna španjolska igra koju su doveli do savršenstva. U Rondi je lijepo živjeti jer je ona vazdušna banja, jer tu bogati imaju svoje vile i jer ona nudi tu posebnu atrakciju: čovjek i bik oči u oči.

tri bika - fbb

Nismo imali priliku gledati takvu jednu borbu, a i da jesmo ja bih sigurno bila u zadnjem redu, ali smo zato dobili foto shuting i to tri bika na jednoj slici ( Bakir Nakaš, Fahrudin Kučuk i statua bika). Ova dvojica su samo bikovi u horoskopu dok je ovaj treći ipak samo uprizorenje bika. Hvala Bogu da pravog nismo vidjeli.

malaga

A onda je uslijedila Malaga – grad-luka u kojem bi se zaista moglo ležerno i lijepo živjeti. Zahvaljujući poduzetničkom duhu nama dragih Emine i Bakira Nakaša provozali smo se fijakerom kroz sami centar grada i ustanovili da svugdje na svijetu gradovi žive za turizam, samo kod nas turizam životari.

fijaker s nakasima

Fijakerom kroz centar! I sve ide kao pod konac.

Bilo je još mnogo divnih trenutaka, neopisivih osjećanja, prelijepih tura u odličnoj organizaciji Relax toursa koji će ovo putovanje ponoviti na jesen pa ko može neka se usudi! Bilo je svega. Najvažnije je da je duša sita.

 

Oznake:
<
holandija, amsterdam, ja - super

Indira Kučuk-Sorguč – Naša mala četa na mahalanju...

>
(137)

Aida Terzić – BODRUM- Turski Saint Tropez

Dado Delić (4)

Preporuka

Dado Delić – Putopis iz Kirgistana