Kategorije

Aida Terzić – BODRUM- Turski Saint Tropez

Ako zamišljate savršeno ljetovanje okruženi gostoljubivim domaćinima, prekrasnim plažama koje zapljuskuje čisto more, odličnom gastronomskom ponudom i noćnim životom na kojem bi pozavidjele i najjače svjetske metropole, onda ste na pravoj adresi- BODRUM, TURSKA. Oduvijek sam uživala u kreiranju i stvaranju nečega što će ljudima ispuniti snove, nekada su to bile pjesme, a sada su to putovanja koja uljepšavaju njihove živote, a baš kao i u pjesmama, uspomene sa putovanja su trajne i to je bogatstvo koje vam niko nikada ne može oduzeti.

(151)

Ove godine je i moje ljetno odredište bio upravo Bodrum u organizaciji Relax Tours-a, u koji sam otputovala zajedno sa svojom porodicom i punim avionom BH putnika, spojivši ugodno s korisnim. Budući da Relax Tours svoje putnike vodi direktnim charter letovima, već u 10h ujutro smo se našli u ovom najluksuznijem turskom ljetovalištu, na mjestu gdje se susreću Egejsko i Sredozemno more, tačno nasuprot grčkog otoka Kos. Pitali smo se šta je to što je u ovo mondensko ljetovalište privuklo Dustin Hoffmana, Umu Thurman, Michael Douglasa, Tom Hanksa i mnoge druge ličnosti turskog i svjetskog jet seta koji su boravili u tamošnjim restoranima, barovima i hotelima, a odgovore smo pronašli na licu mjesta, i nije bilo teško.

PRO_8781

Bodrumski hotelijeri kao da se natječu u tome koji će imati ljepšu plažu, bolji bazen, sobu ili kuhinju, što nama kao gostima svakako ide u prilog. Ukoliko birate hotele sa 5* oni su nerijetko veoma grandiozni i raskošni, a u svojim ogromnim kompleksima sadrže pored obavezne privatne pješčane plaže te mnogobrojnih bazena i aqua parkove na 9,000 m2, dječije zabavne parkove na 3,000 m2 pa i prave luna parkove, zološke vrtove, kino dvorane, sportske terene, wellness centre, amfiteatre, restorane, privatne marine, otoke, te u voznom parku limuzine i helikoptere na usluzi gostima. Ukoliko ipak birate nešto skromnije hotele sa 3*, ni tada nećete pogriješiti jer su obično takvi hoteli ugodno „ušuškani“ u prekrasno zelenilo i nerijetko locirani bliže centru grada, manji su i imaju posebnu toplinu i dušu. Ukoliko ste izabrali hotel sa 4* onda znajte da ste na „zlatnoj sredini“ i da ni tada niste pogriješili. Ukusi su svakako različiti, a ova ljetna destinacija će zadovoljiti sve od mladih bračnih parova, omladine, porodice sa djecom pa i penzionere, budući da se Relax Tours potrudio veoma povoljnim cijenama približiti ovo luksuzno ljetovalište i prosječnom BH putniku.

(126)

Bodrum odiše boemskom atmosferom, a sa svojim mnogobrojnim malim galerijama nosi reputaciju centra Turske umjetnosti. Gradom dominira tvrđava Halikarnas, kao jedinstven primjerak srednjovjekovne arhitekture, a u ovom gradu se također nalazi i jedno od sedam svjetskih čuda antičkog doba, grobnica kralja Mausolusa, od koje je i nastao naziv za monumentalne grobnice, mauzolej. Noći su ovdje bučne i prepune ljudi željnih zabave, a prekrasno uređeni restorani, noćni klubovi i barovi su opravdan razlog zbog čega Bodrum rado nazivaju turskim Saint Tropez-om.

(102)

Na svakom koraku ćete pronaći neumorne ulične prodavače kao i ugostitelje koji vas na sve moguće načine pokušavaju privući baš u svoj klub ili restoran, reći će vam da noći ovdje traju duže, piće bolje prija a sunce ljepše sija. Iako je cilj ljetnih tura upravo odmor, te uživanje u svim blagodetima sunca, pijeska i mora, Relax Tours je svojim putnicima ponudio i neke od fakultativnih izleta koje su mogli odabrati poput plivanja sa delfinima, krstarenja na grčki otok Rhodos, posjeta drevnom Efesu i sl.

PRO_8878

Bilo kako bilo svako od putnika je kreirao svoje ljetovanje baš po svom ukusu i vlastitim željama, a najveća nagrada i najbolja preporuka bili su njihovi osmijesi po povratku sa ljetovanja u Bodrumu. Jedina mana je bila činjenica da se većina putnika vratila sa nekoliko kilograma više, ali ne prtljaga nego tjelesne težine… ali šta se može, domaćini su nas istinski pazili, mazili i učinili naše ljetovanje nezaboravnim, a njihova kuhinja nam je itekako godila, pa neka je onda i sva šteta u tih nekoliko kilograma više. Čitateljima predlažem da iskoriste velike Ramazanske popuste za aranžmane za Bodrum koje odobrava Relax Tours, te uštede i do 400 KM po osobi.

DSC06812

Oznake: ,
<
indira, spanski trg - vodoskok2

Indira Kučuk Sorguč: “Andaluzija – Zemlja pod...

>
983732_1435789413351394_7049015738506041002_n

Dado Delić biciklom prešao put dug 5400 km

Dado Delić (4)

Preporuka

Dado Delić – Putopis iz Kirgistana