Kategorije

Pametne cipele proizvoditi će energiju i same se vezati

Njemački naučnici izradili su maleni uređaj koji bi u cipelama budućnosti mogao proizvoditi električnu energiju dok hodamo. Ta bi se tehnologija mogla koristiti kako bi napajali razne elektroničke senzore bez potrebe za baterijama. Kako prenosi BBC, sistem se sastoji od uređaja koji proizvodi energiju kad petom udarimo o tlo, a drugi dio energiju proizvodi iz samog njihanja noge u pokretu.

Još bolji dio uređaja je i što bi se uz pomoć ovoga cipele mogle same vezati, što bi bilo iznimno korisno za starije ljude, a podsjeća i na tene koje je nosio Marty McFly u Povratku u budućnost.

“Pokušavali smo strujom napajati bežični odašiljač ili jednostavni senzor”, kaže Klevis Ylli iz njemačkog istraživačkog centra HSG-IMIT.

“Iz tih senzora bi mogli znati koliko ste prehodali i u kojem smjeru. Pokušajte zamisliti spasilačku ekipu koja ulazi u zgradu koju ne poznaju. Uz ovo bi mogli znati kojim su putem prošli, a sve bi vidjeli na telefonima”, objašnjava Ylli.

“Ako želite razumno integrirati ovakav uređaj u cipelu, morate raditi sa strogim ograničenjima visine i dužine”, izjavio je Ylli. Pojasnio je kako bi cipela mogla prepoznati kad je netko stavio nogu i uz pomoć senzora njihanja se sama zavezati ili odvezati po potrebi.

<
Screen Shot 2015-01-05 at 15.21.00

Madonnine sporne fotografije

>
Screen Shot 2015-02-13 at 10.48.10

Rihanna zvijezda crvenog tepiha @Grammy

Belma Tvico Photo Vanja Lisac 2013 (2 of 2)

Preporuka

Belma Tvico-Stambol – Ženstvenost ne izlazi iz mode