Kategorije

Samira Poričanin-Petrešin: “Motiviram sve one koji čitaju da su čuda moguća, a ja sam živi dokaz”!

Priča koja inspiriše, priča koja šokira iskrenošču, životna priča koja pokazuje hrabrost, odlučnost, želju. Priča koja pokazuje opet hrabrost – jer na Balkanu, javno progovoriti o ličnom i nazvati to problemom, čak i osuditi i okriviti sebe, je zaista hrabro.

Naša sagovornica je Samira Poričanin-Petrečin, dugogodišnja novinarka, danas na funkciji programske direktorice u Anteni Sarajevo.

U nastavku je Samira autorica bloga Prekardašijan.

Backstage: Šta je bio prelomni trenutak za odluku o gubljenju kilograma?
Jutro kada sam se probudila i u ogledalu vidjela izobličenu masu, lice tužne i umorne žene koja nema hrabrosti da krene u rat sa viškom kilograma.

Backstage: Kako biste opisali svoje psihičko stanje u momentima kada ste postali svjesni da su vam prekomjerne kile postale problem?
Iskreno, bila sam uplašena. Ma, prestrašena! Shvatila sam da mi biološki sat otkucava i u glavi su mi samo odzvanjale riječi ginekologa da je sa tolikim viškom kilograma trudnoća bez komplikacija nemoguća misija.

 

11007502_10205215202513241_1999035922_n

Backstage: Kako ste gubili kile?
Teško. heheheh Uvijek je teško izgubiti i pet, a ne 40 kilograma. Meni je kao kraljici neuspješnih dijeta prva krajnje učinkovita bila Protekal keto-dijeta koju sam provodila uz podršku moje prekrasne doktorice Aide Sefić – Al Tawil. Bez nje i njenog tima ne bih napravila ovakav rezultat.

Backstage: Koliko je hrabra i teška odluka uhvatiti se u koštac sa ovim problemom – slažete li se da je problem?
Debljina je bolest, ovisnost, PROBLEM. Kada sebi ovo kažemo glasno i jasno shvatićemo da već sutra moramo potražiti pomoć. Odluka je teška, ali osmijeh na licu kad bacite prve velike hlače – neprocjenjiv.

Backstage: Da li je bilo teško, da li ste pomislili odustati? Koliko je važna podrška oko vas?
Bilo je mnogo takvih momenata, ali ja sam bila spremna na njih, valjda sam ih zato i prebrodila. Suze, nervoza…sve je to sastavni dio “projekta” zvanog Prekardašijan :-) . Bez podrške porodice, prijatelja, kolega, ljekara, trenera mislim da ni ovaj put ne bih uspjela.

11041333_10205385558412032_620983599_n

Backstage: Kako inače okolina reaguje na prekomjernu težinu?
Kao i na sve što je drugačije. Mi smo društvo koje ima predrasude prema svemu i svima. Na svu sreću ja nikad nisam imala komplekse, nisam se povlačila u sebe kada čujem kako neko dobacuje da sam ogromna ili kad vam prodavačica na vratima kaže da nema VAŠ broj, kad vas gledaju kao da imate kugu, a vi ste u parfimeriju ušli kao i svaka druga žena da kupite kremu,maskaru, ruž… da budete lijepe i njegovane. Na nesreću takvih ljudi, ja sam bila jedna zločesta debeljuca koja im nije ostajala dužna.

Backstage: Da li je do nas… da li je odluka samo na nama?
Isključivo i samo na nama.

Backstage: Na dosadašnjem uspjehu nećete stati, koji je glavni cilj?
Minus 65 kilograma. :-) Javim vam kad dođem do cilja.

10841487_10204698445074628_427995886_n

Backstage: Rekli ste da vam je kada ste odlučili da svoju priču djelite javno pisalo preko 150 žena što vas motiviše da i dalje radite na sebi i motivišete druge?
Jedna od najljepših stvari, uz činjenicu da sam smršala, jeste veliki broj novih prijateljica iz ovog virtualnog svijeta koje sam upoznala u protekla dva mjeseca. One su moj vjetar u leđa da ne smijem odustati.

Backstage: Šta najčešće interesuje ljude koji vam se obraćaju, koja su vaša iskustva?
Kako ste smršali – pitanje koje postavi najveći broj žena. Zatim, koliko je vremena potrebno, koliko novca, kakav trening prakticiram…. Puno je žena koje se jednostavno jave da daju podršku. Mnogo mi to znači.

Backstage: Pišete blog koji se simbolično zove – Prekardašijan? O čemu najčešće pišete?
Pišem o mojoj borbi sa kilogramima, otkrivam kako sam smršala prvih 40 kg, šta me motivisalo, ali i zbog čega sam na momente htjela odustati. Progovaram i o situacijama sa kojima se svakodnevno susreću ekstremno gojazne osobe u našem društvu. Motiviram sve one koji čitaju da su čuda moguća, a ja sam živi dokaz. Svoje najintimnije želje sam podijelila sa ljudima koji čitaju moj blog. Prekardašijan i mene motivira da nastavim dalje. Najviše sam ponosna na one koje sam inspirisala da smršaju 10,15, 20, 40kg. Pišem i o lijepim ženskim stvarima, kako da budete plus size, a ipak prekrasno odjevene i njegovane. Kao potpuna zaluđenica za novim tehnologijama imam i kutak za žene koje ne mogu zamisliti život bez gadgeta.

Oznake:
<
11263745_10206556288203587_1357843392_n

Maid Hećimović: “Uskoro moj prvi singl”!

>
Kristina 1

Kristina Ljevak: “Sve je na naporima pojedinaca. Ali...

20150902_131007775

Preporuka

Kako postati video editor – by Amil Hujić?