Kategorije

Nedžad Mulaomerović: “Nebrojeno mnogo je razloga zbog kojih je bitno da Vijećnica ponovo otvori svoja vrata u raskošnom i autentičnom izdanju”!

Sarajevsku Vijećnicu nije potrebno posebno predstavljati. Malo je poznata činjenica da za cijelo vrijeme burnog postojanja sarajevske Vijećnice nije napisana niti jedna knjiga o ovom nacionalnom blagu. Ove godine, na radost svih nas Vijećnica će ponovo otvoriti vrata u svom autentičnom raskošnom izdanju, a grupa autora koji su usko vezani za obnovu Vijećnice napisali su i knjigu o Vijećnici koja će također uskoro biti objavljena.

20131120_150107

Backstage.ba razgovorom koji slijedi daje podršku ovom projektu, kao i objavi prve monografije Sarajevske Vijećnice na web stranici kickstarter.com sa ciljem sakupljanja sredstava za objavljivanje knjige.
Razgovarali smo sa: Nedžadom Mulaomerovićem – urednikom izdanja i jednim od projektanata obnove Vijećnice. Ne propustite pogledati i sjajnu video prezentaciju.

Backstage: Projekat prve monografije…
Ideja o monografiji Sarajevske Vijećnice desila se neposredno nakon završetka izrade projekta obnove, 2009. godine. Autorski tim u sastavu Valerijan Žujo, Ferhad Mulabegović i Smajo Mulaomerović su dugogodišnji istraživački rad kao i rad na izradi samog projekta obnove Vijećnice, pretočili u ovu knjigu koja uz pregled povijesnog konteksta, prikaz gradnje, djelovanja, destrukcije i obnove, obuhvata i prikaz ove palate, kroz precizan faktografski snimak, glosar i hronologiju. Kako Vijećnica kao simbol grada te svojevrsna metafora kulturocida i urbicida za svo vrijeme svog burnog postojanja nije imala knjigu, autorski tim se odlučio da na stogodšnjicu atentata, 120 godina od postojanja Vijećnice, te u godini u kojoj će Vijećnica ponovo otvoriti svoja vrata, realizuje ovo izdanje.

Backstage: Koliko znači podrška javnosti za ovaj projekat?
Ova knjiga biti će izdata na dva jezika (BHS i englesko izdanje) i kao takva je od velikog značaja za Sarajevo i Vijećnicu kao prateći element svih dešavanja vezano za obilježavanje stogodišnjice sarajevskog atentata, te ceremoniju otvaranja Vijećnice, a sve uz podršku Gradske uprave Grada Sarajeva.

Nije bilo lako isfinansirati cijeli projelkat stoga je vrlo korisna podrška javnosti u ovoj zadnjoj fazi gdje smo putem kickstarter internet servisa omogućili zainteresovanima u cijelom svijetu da već sada kupe svoj primjerak te na taj naćin i pomognu finaliziranje (štampu) knjige.

swl3vijecnica5km

U realizaciju ovog projekta se možete uključiti i vi. Na linku OVDJE možete naći više informacija o samoj knjizi, naručiti svoj primjerak, te time i podržati projekat objavljivanja ove iznimno važne biografije. Kickstarter je trenutno najveća Internet stranica za kolektivno finansiranje. Radi se o platformi osnovanoj 2008. za finansiranje kreativnih projekata koji omogućava proizvođačima video igrica, časopisa i čudnih malih inovativnih proizvoda da skupe kapital. Čim je stranica ugledala svjetlo dana privukla je veliku pažnju i nekih deset miliona dolara investicija od entuzijasta. Ukupno danas ima preko 230 miliona dolara investicija za projekte i više od 23 hiljade uspješno finansiranih projekata.

4_183

Backstage: Koliko je bitno da Vijećnica opet dobije puni sjaj?
Nebrojeno mnogo je razloga zbog kojih je bitno da Vijećnica ponovo otvori svoja vrata u raskošnom i autentičnom izdanju. Možda najbitniji je taj da jedan urbani impozantni volumen užeg gradskog jezgra sa kojim su građani Sarajeva tokom dvije decenije potpuno izgubili interakciju, ponovo oživi posebno zbog toga što se radi o kulturnohistorijkom i Nacionalnom spomeniku, najraskošnijoj ostavštini Austro-Ugarske imperije na širem regionalnom prostoru. Mlađi građani Sarajeva uopšte nemaju tu svijest.

VIJE¦ćNICA 1898

Oznake: ,
<
1743615_10151604679727706_232430105_n

Vanjina i Božina Rapsodija – Čarolija traje samo...

>
1902791_10152218623600033_1608770083_n

Deen i “Bellissima” na sajmu nosive mode u...

20150902_131007775

Preporuka

Kako postati video editor – by Amil Hujić?