Kategorije

Nedžad Merdžanović: “Dobra svirka se svodi na pitanje energije…ili je ima ili je nema, bez obzira na žanrovsko opredjeljenje”!

Backstage: Jedan ste od rijetkih izvođača koji nije podilazio niskim strastima kada je vrsta muzike u pitanju, kajete li što se ostali dosljedni sebi?
Ne, nipošto! To je upravo suština postojanja i istrajavanja unatoč svim silama koje rade protiv nas. Da nije sopstvenog puta vjerovatno se ne bi osjećali dobro i došli bi u iskušenje da petljamo, što nam nikako nije imperativ.

Backstage: Koliko je muzika u BiH društveno angažirana?
Čini se da tu i tamo ima određenih naznaka angažiranosti, međutim ako govorimo o angažiranoj umjetnosti onda moramo prihvatiti činjenicu da takve uloge pripadaju liderima koji se ne libe povesti svjetinu putem ideje koju propagiraju. Prije bih rekao da se ovdje radi o konstatiranju činjenica koje svakodnevno živimo. Neko to radi na simpatičan način, neko na komedijaški, neko opet s profiliranom lirikom itd…

konvoj promo fotke HR-29

Backstage: Šta je za vas “dobra svirka”?
Dobra svirka se svodi na pitanje energije…ili je ima ili je nema, bez obzira na žanrovsko opredjeljenje.

Backstage: Jedan ste od rijetkih bendova sa potpunom PR kampanjom, vama ostaje muzika, smatrate li da ne bi trebali biti raritet?
Samo se čini da nam je ostala muzika. Naravno, ovaj put je u svakom segmentu podignuta letvica na maksimum pa tako i u sferi PR-a. No i dalje se sve svodi na neprekidni i bespoštedni rad članova Konvoja koji 98% stvari nose na svojim leđima. Previše smo toga uložili da bi dozvolili sebi luksuz landaranja i neozbiljnog odnosa prema našem djetetu.

Konvoj-1

Backstage: Da li je r'n'r isti danas, kao i devedesetih?
Ništa više nije isto u poređenju ‘90-ih sa današnjim vremenom. U korijenu ima zajedničke niti međutim novo vrijeme donosi sve novotarije koje ga prate. Pa kad kažemo digitalni svijet, onda to puno govori u kojem pravcu ide. Nekada ste morali za svakim instrumentom imati muzičara/ku koji je imao vještinu i znao vladati istim, međutim danas je dovoljno imati iPad ili neku drugu digitalnu igračku i da stvarate simfoniju. Možda bi vam čak i sam Mozart pozavidio :-) .

Backstage: Festivali, na jednom od njih ste i vi počeli, u prostoru u kojem i proslavljate jubilej, danas festivala tog tipa nema, ili su u sjeni, kako mladi bendovi poput vas nekad da pokažu šta znaju?
Mislim da im ovo vrijeme nažalost nije naklonjeno (nije ni nama, da se ne lažemo)iako i danas postoje neki festivali koji žive na krilima entuzijazma, uostalom kao i sve što ima veze sa kulturom. Baš nedavno smo radili intervju sa legendarnim Čičkom koji sve ove godine istrajava sa festivalom Nove nade nove snage. Njegove oči i dalje sjaje kada govori o toj mladosti koja ima šta da kaže i stihovima i svirkom. Isto tako veli da je i posjeta bila odlična što je za veliku pohvalu, tako da vjerujem da mladih snaga ima samo im treba puhnuti u jedra i pružiti ruku.

Backstage: Kakvu emociju želite ostaviti nakon koncerta, šta je to što želite  da ljudi kažu kada im se spomene “Konvoj”?
Vjerujem da naša stalna publika zna s kakvim osjećajem će izaći s koncerta. To je jedna uzajamna energija koja se rijetko dešava u običnoj svakodnevnici. Mi smo je se jako poželjeli i jedva čekamo trenutak da pružimo ruke jedni drugima, a onda ples neka traje…

Backstage: Ispravite me ako griješim, ali se ne mogu sjetiti da je Konvoj kao grupa imao neku duetsku pjesmu, mislim da bi uz vaš senzibilitet sjajno išao neki ženski vokal, pa bar u jednoj pjesmi :-) ?
Kada govorimo o senzibilitetu onda ću morati reći da su se stvari dramatično promijenile. Bend koji čini današnju postavku, a to su Bojan Crnogorac, Haris Varajić, Hamo Salihbegović i ja, je učinio sve da pustimo kočnice i dozvolimo sebi da nas muzika i Hamini stihovi odvedu tamo gdje oni žele. Iz toga je proizišao zvuk i poruke s kojima smo jako zadovoljni i to nas trenutno ispunjava. Taj zvuk samo u obrisima ima veze sa prijašnjim albumima, međutim album Mimosvijet smo od samog početka radili „bendovski u garaži“ i to se jako dobro čuje. Da se malo vratim unazad…Kroz opus naših pjesama koje su različitog karaktera se našla i pjesma Evergreen s trećeg albuma koju sam otpjevao u duetu s velikanom pop scene Sabahudinom Kurtom. To je u tom momentu bio pun pogodak jer dok se stvarala ta pjesma pred nama je bio lik našeg Bahe. Stvari su prosto trebale tako da se dese i desile su se…na našu sreću i zadovoljstvo. Ženski vokal u formi dueta će bar za sada morati da pričeka…do kada, ne znam…

grupa konvoj

Backstage: Za kraj… Vama na izbor :-) !
Uskoro, tj. 20.12.2014. godine imamo solistički koncert u Domu mladih koji će u neku ruku biti kruna naše karijere i zato svi koji vole dobru i beskompromisnu svirku nek’ nam se pridruže. Pozvali smo jako dobru mladu ekipu da nam budu warm up guest, a i mi ćemo imati u sastavu benda par gostiju koji će na svoj način oplemeniti noć. Dobro ste nam došli i radujemo se dobroj svirci!

Oznake:
<
10807839_10152795747030310_8209216_n

Lejla Šebić za Backstage: “U Americi želim...

>
10913443_10205362022027441_526630926_n

Tarik Fočo: “Trebamo više promovisati naše...

20150902_131007775

Preporuka

Kako postati video editor – by Amil Hujić?