Kategorije

Mirela Trepanić – reditelj svečanog otvaranja Vijećnice: “Kreirala sam program kao spoj historije i budućnosti, spoj tradicije i novog koje tek dolazi” !

Večerašnje svečano otvaranje Gradske Vijećnice režira bh. rediteljka Mirela Trepanić. Samo za Backstage.ba Mirela govori o probama za ceremonu otvaranja, programu, koliko joj znači ova ukazana čast, zašto se odlučila za program koji će večeras biti prezentiran javnosti, koja je poveznica programa i same Vijećnice, koliko je večerašnji događaj historijski za sve Nas.

Piše Mirela Trepanić za Backstage.ba!
Beskonačno velika čast mi je pripala da budem reditelj svečanog otvaranja prelijepe obnovljene Vijećnice. Pripreme traju nešto više od mjesec dana. U vremenima, čini mi se najveće finansijske krize od rata do danas, nije mi bilo lako napraviti program koji ima isti sjaj i ljepotu dostojnu Vijećnice.

Inspirisana nemjerljivom ljepotom sarajevske Vijećnice, biserom grada Sarajeva, svjetskim simbolom susreta civilizacija, našim Ajfelovim tornjem, inspirisana njenom historijom, arhitekturom koja u sebi spaja istok i zapad, kreirala sam program kao spoj historije i budućnosti, spoj tradicije i novog koje tek dolazi.

U tom smislu nastao je muzičko-scenski spektakl u kojem učestvuje 200 mladih volontera koji snagom svoje mladosti i ljubavi prema ovom gradu iznose dvije tačke, jednu masovnu u pjevanju „Sarajevo ljubavi moja“, koju izvodi hor Srednje muzičke škole Sarajevo, omladinski hor „Cantabile“ i dječiji ansambl „Cantabile“, te bend Maximum Power, dirigira Željka Andrić, a drugu također masovnu u plesanju, „Čarobni valcer“, koreografa Emira Fejzića, Benjamina Zametice i Edisa Bilića, koji plešu parovi klubova Astorija i Dance Development Centar: Zećir Kasumić i Ajna Prndelj, Amel Šito i Nejra Ćapin, Mustafa Džihić i Erna Džinić, Dino Kubat i Azra Godinjak, te hiphop skupina Street Feet Academy.

Pored mladih umjetnika koji predstavljaju budućnost ovoga grada u programu učestvuju umjetnici svjetskog glasa, prije svega mislim na violončelista Vedrana Smailovića, čija je slika u ratom razorenoj Vijećnici obišla svijet, koji sada u obnovljenoj Vijećnici, 22 godine poslije ponovno svira čuveni „Adagio“, Tomasa Albinonija. Plesnu tačku, koja je pratnja Vedranovom „Adagiu“, borbu dobra i zla u Vijećnici izvode mlade glumice Ena Kurtalić i Amila Terzimehić. Nada Đurevska ovogodišnja dobitnica šestoaprilske nagrade, prvakinja drame Narodnog pozorišta u Sarajevu govori prozi „O Sarajevu“ Ive Andrića. Posebno aranžirana i adaptirana za ceremoniju otvaranja Vijećnice je „Da sam ptica“ koju izvode sopranistica Aida Čorbadžić i violončelistkinja Belma Alić, aranžman i adaptacija mladi kompozitor Đorđe Jovančić. Premijerno će biti prikazan i film „Sarajevska Vijećnica“ Valerijana Žuje, dok će program otvoriti Sarajevska filharmonija sa svojim jednosatnim koncertom filmske muzike, također premijerna izvedba, aranžmane su radili Vanja Rupar i Nenad Tešić, dirigira Samra Gulamović, a narator je Mario Drmać.

Program počinje u 19:00, sva publika je na otvorenom, van Vijećnice, prati program uživo i na led ekranima, a za gledatelje direktan TV prijenos ide na BHRT od 20:30. Nema ulaznica, pozivnica ni stolica, svi su dobrodošli. A program se zatvara spektakularnom svjetskom senzacijom, 3D mapingom na čitavoj površini Vijećnice koju radi kreativni tim Knappstudio.

Želim nam svima večeras lijepo vrijeme i pozivam sve da dođu i obilježe sa nama historijsko otvaranje obnovljene sarajevske Vijećnice!

Mirela,

Oznake: ,
<
10003833_10152163289272713_8031037778794621789_o

Sulejman Haljevac Memo: “Novih deset slika i jedno...

>
TH11

U susret finalu Eurosonga 2014 – Deen: “Želim...

20150902_131007775

Preporuka

Kako postati video editor – by Amil Hujić?