Kategorije

Ljubav na sceni i van nje, prema baletu, ali i prema jedno drugom

Tamara Ljubičić i Boris Vidaković su baletni umjetnici Narodnog pozorišta Sarajevo. Balet je, između ostalog, njihova zajednička ljubav, način života, strast koju dijele na sceni i izvan nje. Dama sa kamelijama, balet, na repertoaru Narodnog pozorišta Sarajevo je u utorak u 19:30 minuta. Sjajna ekipa je okupljena da publici ponudi vrhunsku izvedbu ovog djela, a Backstage je odlučio predstaviti mladi baletni umjetnički par.

1898989_590035691061767_1109280288_n

Backstage: Prednosti i mane zajedničkog posla?
To što radimo zajedno za nas je pored svega još jedna prednost. Podrška smo jedno drugome, što je veoma bitno u ovoj profesiji. Naravno u toku pripreme predstava kada razgovaramo kako bi određeni pokreti trebali da izgledaju dođe do malih nesuglasica, ali to je sve deo procesa rada.

Backstage: Ko je veći kritičar?
Oboje smo prema sebi, a i jedno prema drugome veoma veliki kritičari. To je dobro, jer mislimo da uvek možemo još više da napredujemo.

pozoriste2012060814024983_big

Backstage: Da li vas je zbližio balet ili nešto drugo?
Pošto smo se upoznali u baletskoj školi, balet nas je zbližio. Kako je vreme prolazilo i što smo se bolje upoznavali otkrili smo još mnoge stvari o kojima razmišljamo na isti način.

Backstage:Trenirate li i kada ste slobodni ili ipak posao ostavljate u pozorištu?
Najčešće vežbamo u pozorištu zato što su tamo baletska sala i scena, ali imamo i neke vežbe koje radimo i kod kuće. Trudimo se da nađemo vremena i za odmor.

pozoriste2012060813595877_big

Backstage: Koliko je težak vaš poziv i da li je to bila vaša prva želja?
Uvek me je privlačio pokret. Trenirala sam gimnastiku i ples, a kasnije sam se upisala u baletsku školu i odmah sam znala da ću se baletom baviti i u buduće. Boris se oprobao u dosta sportova dok nije upisao baletsku školu i pronašao se u toj profesiji.

Backstage:Koje su najinteresantnije činjenice vezane za balet?
U baletu ima jako puno izazova. Uvek težite ka savršenstvu, a nikada ne možete da kažete da je savršeno. Uvek može bolje i tako do kraja karijere, što je jako interesantno u ovoj profesiji.

pozoriste2012060814005911_big

Backstage: Šta je po vašem mišljenju najljepše u Dami sa Kamelijama?
Predstava Dama sa Kamelijama je meni veoma draga, jer svako novo izvođenje je i novo iskustvo. Često kažem da sam uz ovu predstavu na neki način sazrela na sceni. Uloga Margarite je veoma emotivna, izazvala me je da u svojim mislima probam da proživim jedan život koji sam do tada mogla da vidim na filmu ili pročitam u knjizi.

http://www.youtube.com/watch?v=RNBGTaYDues

Backstage:Šta mislite, koliko je balet popularan u BiH?
Balet Narodnog Pozorišta Sarajevo ima šta da ponudi, i klasičan i moderan repertoar. Imamo stalnu publiku koja posećuje baletske predstave, jedino bih voleli da mlađe generacije dolaze u što većem broju jer su oni naša buduća publika.

pozoriste2012060813572208_big

Backstage: Da li bi voljeli da na sceni NP ima više baletskih predstava?
Možemo da kažemo da balet ima zavidan repertoar, sa obzirom na to da je ansambl baleta relativno mali. Svi članovi ansambla na čelu sa umetničkom direktoricom mr. Edinom Papo se trudimo da ima što više predstava i da one budu kvalitetno izvedene.

pozoriste2012060813590902_big

Backstage: Koliko je potrebno odricanja da bi se posatlo dobrim u svom poslu?
Pošto se bavimo profesijama koje volimo, za nas ne postoje odricanja, samo izazovi koji su način života.

Backstage: Šta vas uče starije kolege, imaju li savjete?
Uvek prihvatamo savete starijih kolega, oni imaju iskustvo i drago nam je što od njih možemo da naučimo puno stvari vezanih za balet i scenu.

pozoriste2012060813563476_big

Backstage: Da li živite balet, možete li opisati jedan vaš dan?
Ako čovek želi da uspe u nečemu, mora potpuno da se posveti tome. Dan započinjemo rano, odlazimo u pozorište, zagrevamo se za probe. Kada imamo predstave tu su i dodatne pripreme, šminkanje, pravljenje frizure, oblačenje kostima i na kraju naravno predstava.

pozoriste2012060813581152_big

Tamaru i Borisa na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo možete gledati već u utorak u 19:30 minuta, balet „Dama sa kamelijama“.

<
bgnghfnmhm

Jasmin Ligata – novinar, PR Edina Džeke i Mirze...

>
3

Lana Stanišić: “Teatarska trupa Face je nastala iz...

20150902_131007775

Preporuka

Kako postati video editor – by Amil Hujić?