Kategorije

Lana Stanišić: “Teatarska trupa Face je nastala iz ljubavi prema glumi, iz neprihvatanja situacije da nakon završene akademije sjedimo i čekamo da nas neko pozove”

Lana Stanišić, Nela Đenisijević i Mirza Mušija čine Teatarsku trupu „Face“. Lana je profesor drame i glume pri smjeru Scenske umjetnosti u Gimnaziji Dobrinja, Nela je trenutno popularna „Mahaluša“, a Mirza radi kao umjetnički rukovodilac Centra za kulturu Kakanj. Troje profesionalnih glumaca nisu željeli čekati da ih neko angažuje pa su osnovali trupu u okviru koje sami sebi nalaze predstave koje će raditi. Najnovija će premijerno biti izvedena pred publikom Kamernog teatra 5. Marta. Mirza Mušija i Lana Stanišić izvest će pozorišno djelo “Sam(i)” i autori su kompletne predstave, od dizajna, izgleda, scenografije, režije, dramaturgije.

uloga-promo-1

Backstage: Teatarska trupa “Face” je…?
Teatarska trupa Face je nastala iz ljubavi prema glumi, iz neprihvatanja situacije da nakon završene akademije sjedimo i čekamo da nas neko pozove. Nela Đenisijević, Mirza Mušija i ja smo je osnovali u želji da radimo svoj posao mimo svih klanova, tokova i testova podobnosti. Gluma je naš životni poziv i nismo željeli da se stavimo u poziciju pasivnih posmatrača koje neko treba aktivirati, odlučili smo stvarati svoju umjetnost, misliti svojom glavom, osjećati svojim srcem, djelovati u skladu sa našim uvjerenjima. Onog momenta kad čovjek shvati da je sve do njega, da on odlučuje, tog momenta postaje slobodan….to je otprilike naša priča.

Backstage: Koja je ovo predstava koju radite…?

  • Blize
  • Brak ili mrak
  • Princeza na zrnu bibera
  • Osmijeh je najbolji poklon
  • Uloga života
  • Škola sa osmijehom
  • Sam, sedma :-)

Backstage: Na koji način birate koju ćete predstavu raditi…osluškujete aktuelno ili…?
Osluškujemo aktuelno, ali iznutra. Postoje stvari koje su aktuelne, ali nas ne dotiču previše, a postoje one manje aktuelne koje nas jako dotiču… Pošto smo slobodni,  onda imamo pravo akcenat staviti na ono što nas više dotiče, bez obzira koliko je to aktuelno. Glumac treba da osjeća i da pokuša izazvati osjećanja kod publike, a put do toga je samo jedan: ISTINA, istina je najbolji filter u umjetnosti i životu, pa se trudimo da i nama bude vodilja.

photo

Backstage: SAM(i) više detalja…o čemu se radi…
Predstava SAM se bavi esencijalnim i univerzalnim problemima, a to su odnos pojedinca sa samim sobom i sa drugim pojedincem. Naizgled jednostavna pitanja, koja ustvari definiraju naše živote i izbore. Predstava je vrlo simbolična, jer je smještana u dječije igralište, gdje susret dječaka i djevojčice dovodi u pitanje identitete, mijenja njihove individualne svjetove i stavlja ih pred iskušenje boli koju nam često donosi iskustvo otvaranja srca drugoj osobi. Predstava govori o borbi jednog čovjeka da opstane sam, o njegovom strahu da dopusti da neko uđe u njegov svijet i o tragediji koja se može desiti kada se borimo protiv istine i kada pokušavamo pobijediti svoja osjećanja. Ovo je predstava koja podržava ljubav i šalje poruku da otpor onome što osjećamo može imati kobne posljedice.

collage

Backstage: Kome je predstava namjenjena, kojoj populaciji…?
Pošto su teme samoće i ljubavi vrlo univerzalne, a svijet u kojem se odigrava predstava imaginaran i nudi inserte iz djetinjstava i perioda adolescencije, predstava je namijenjena svima koji su osjetili ljubav i strah od ljubavi, a to otprilike počinje od punoljetstva …djeca ne osjećaju strah od ljubavi, ona samo vole, tako da pozivamo sve od 18 pa nadalje.

2

Premijera će biti 5. marta u Kamernom teatru 55 u 20h, kod domaćina Dragana Jovičića, velikog umjetnika, i još večeg čovjeka.

Oznake: , ,
<
pozoriste2012060814015156_big

Ljubav na sceni i van nje, prema baletu, ali i prema jedno...

>
1743615_10151604679727706_232430105_n

Vanjina i Božina Rapsodija – Čarolija traje samo...

20150902_131007775

Preporuka

Kako postati video editor – by Amil Hujić?