Kategorije

Damir Imamović: “Sevdah postaje način susretanja”!

Foto by Imre Szabo

Damir Imamović Sevdah Takht učestvuje na ovogodišnjem festivalu Baščaršijske noći. Koncert je planiran za subotu, 19. juli 2014., sa početkom u 21:30. Karte su već u prodaji na biletarnici Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. Damir Imamović za Backstage.ba pred koncert o godini koja polako izmiče, Baščaršijskim noćima, novim projektima.

Backstage: Nakon svirki po bijelom svijetu konačno opet u Sarajevu, može li mali rezime ove godine?
Upravo smo se vratili sa jednog od najvećih evropskih World Music festivala u Evropi: TFF Rudolstadt. Svirali smo tamo dva koncerta, snimali za njemački radio, a održao sam i jedno SevdahLab predavanje. Prije toga smo bili u Beogradu, Novom Sadu, Ljubljani, Podgorici, a godina mi je počela predivnim putem u Indiju. U Indiji smo čak i snimali sa klasičnim indijskim muzičarima i jedva čekam da taj CD bude gotov.

Backstage: Prilagođavate li repertoar mjestu gdje svirate, prostoru gdje svirate?
Vrlo rijetko. Radimo ono što radimo, eksperimentišemo, tražimo nove stare stvari i pišemo nove stvari. Znam da bi bilo bolje prilagođavati repertoar i podilaziti publici, ali to mi je nekako neiskreno i, na kraju, dosadno.

Backstage: Baščarsijske noći je festival sa dugom tradicijom, ove godine zaista sa programom koji pokazuje svestranost koju ima naša zemlja, Vi, Protest… da li ste zadovoljni ovim festivalom, te općenito festivalima u našoj zemlji?
Ima i dobrih i loših festivala i dalo bi razgovarati koji kako radi, ali sve u svemu, nadam se da će se razvijati nefestivalske institucije koje će stalno raditi nešto, tokom cijele godine. Kada se to desi, i festivali će morati drugačije izgledati. Drago mi je da Baščaršijske noći redovno prate ono što radim: bio je to festival koji je organizirao moj prvi veliki koncert u Sarajevu. Svirao sam tada sa svojim prvim Triom i Jadrankom Stojaković i, sasvim neočekivano, došlo je dvije hiljade ljudi pred Dom Armije da nas čuje.

Backstage: Neki novi sound uskoro, projekat, edukacija, put?
Radim mnogo, i solo i s Takhtom, snimali smo nedavno sa mojim starim drugom, predivnim holandskim trubačem Ericom Vloeimansom. Ovaj sarajevski koncert nas spaja po prvi put sa Amirom Gwirtzmanom. Radujem se takvim susretima, sevdah postaje način susretanja. Inače, strpljivo radimo na novom izdanju i ne žurimo. Sve mi je važniji autorski rad i tome se dosta posvećujem.

Oznake:
<
10262233_10203310421215811_8423448479337972146_n

Harun Mahmutović: “Sve osim plasmana na Evropsko...

>
1525704_10152228433536802_1257790436_n

Mirza Teletović: “Nadam se da će biti još “s’...

20150902_131007775

Preporuka

Kako postati video editor – by Amil Hujić?