Kategorije

Benjamin Čaušević: “Imam puno želja i planova, a među prvima je uljepšati večer sarajevskoj publici 25.04 u ateljeu Figure”!

Atelje Figure 25.04.2014. je rezervisan za sve ljubitelje zvuka klasične gitare, ovaj put u izvedbi Benjamina Čauševića. Ovo je njegov prvi koncert u Sarajevu.

Backstage: Vaši bosanski korijeni najviše su zaslužni za vaš prvi koncert u Sarajevu. Šta vas vuče Bosni i našem glavnom gradu?
Da, moji korijeni su vrlo značajni za ostvarivanje ovoga koncerta. Moj otac je iz Bosne, a mama mi je iz Hercegovine stoga sam ja čista BH kombinacija. Već kao dijete sam počeo dolaziti u Sarajevo kod svojih tetke i tetka i kroz godine sam stvorio povezanost sa ovim gradom  koji volim smatrati mojim mjestom „rehabilitacije“ od zagrebačke svakodnevnice. Prije par godina sam i dobio državljanstvo BiH.

DSC_0219

Backstage: Iz vaše biografije može se zaključiti da ste vrlo predni poslu koji radite. Kako ste ušli u svijet klasične gitare i ko je najzaslužniji za razvijanje vašeg talenta tokom ovih godina?
U svijet klasične gitare sam ušao sa 8 godina kad su me roditelji upisali u osnovnu glazbenu školu. Bilo je puno uspona i padova ali su tu uvijek bili moji roditelji koji su mi bili „vjetar u leđa“ i nevjerojatna podrška kao što su i dan danas.Osim roditelja tu je i moj profesor Xhevdet Sahatxhija kod kojeg sam završio osnovnu i srednju glazbenu školu koji je vrlo značajna osoba u mom obazovanju. Danas nastavljam svoj glazbeni put uz profesora Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

DSC_0197

Backstage: Imate dvadeset godina, a u vašim rukama su već mnoge značajne nagrade. Koliko one motivišu, obavezuju, koliko uopšte znače u svijetu klasične gitare?
Tokom proteklih godina sam sudjelovao na nekoliko natjecanja u Hrvatskoj, BiH i inozemstvu. U mojoj disciplini su natjecanja „nužno zlo“ preko kojega se probijamo na scenu klasične gitare. Kažem  „nužno zlo“, jer glazba i glazbenici nisu tu da se natječu nego su prventsveno stvoreni da bi ta umjetnost upotpunila osobu, nadahnula ili mu barem uljepšala dan.

Backstage: Vaši pedagozi su vrsni stručnjaci koji su iznjedrili desetine vrhinskih gitarista. Kakve savjete najradije primate od njih?
Rad sa pedagozima glazbe je specifičan pošto se bazira na individualnom radu. Sa prof. Sahatxhijom sam proveo dugi niz godina i kroz to vrijeme nisu proizašli samo glazbeni savjeti nego i mnogi životni koji su ključni da bi postali potpuni glazbenici i naravno taj proces još uvijek traje. Mogu reći da sam svojim profesorima prvenstveno zahvalan  što me navode da budem osoba širokih kulturnih vidika koja će to primjeniti na svom instrumentu.

DSC_0185

Backstage: Vaš prvi sarajevski koncert biće održan u intimnom prostoru ateljea FIGURE koji slovi za jedan od “najumjetničkijih” prostora u gradu. Kako ste odabrali baš FIGURE i šta će se naći na repertoaru koncerta?
Prostor ateljea “Figure“ mi se svidio na prvi pogled baš radi, kao što ste spomenuli, te umjetnosti u cijelom prostoru. Vrlo zanimiljiva arhitektura ali i sama priča tog prostora svaraju jednu intimu koju smatram idealnom za recitale ovoga tipa.

Na repertuaru će se naći skladbe mnogih skladatelja kako što su Ferdando Sor, Mario Castelnuovo Tedesco i mnogi drugi. Također ću publici predstaviti dva hrvatska skladatelja Doru Pejačević i Luku Sorkočevića koji su značajni za razvoj klasične glazbe na ovim prostorima.

CSC_0220

Backstage: U vašim godinama planovi i želje svakodnevno se gomilaju. U kojem pravcu idu vaše? Gdje su slijedeće destinacije na kojima vas ljubitelji klasične gitare mogu slušati?
Imam puno želja i planov,a a među prvima je uljepšati večer sarajevskoj publici 25.04 u ateljeu Figure.

Sljedeća destinacija su ispitni rokovi na akademiji :-) , a nakon toga razni recitali na hrvatskoj obali i inozemstvu.

Oznake:
<
1940239_10152412203529809_1113909627_n

Sanela Krsmanović: “Mlada sam glumica sa potrebom da...

>
Emir Kaptn

Emir Kapetanović: “Došao sam do stila kojim na...

20150902_131007775

Preporuka

Kako postati video editor – by Amil Hujić?