Kategorije

Aldijana i Amir – Lija i Vuk u operi za mlade Ježeva Kuća

Ježeva kuća, opera za mlade, Narodno pozorište Sarajevo, praizvedba u Sarajevu još davne 1963. godine. U subotu, 15.02.2014. godine Ježeva kuća je na repertoaru u 13h, a za Backstage govore Aldijana Tuzlak-Bečar sopran Hora Opere NPS i Amir Saračević tenor Hora Opere NPS, Lija i Vuk iz predstave.

Backstage: Koliko je važno da imamo operu za mlade?
ALDIJANA: Naravno da je bitno, zato što je to vid obrazovanja naše djece i omladine. Momenat da im približimo i razvijemo kroz jednu zabavu ljubav prema opernoj umjetnosti i pozorištu.
AMIR: Jako je važno da operski repertoar jedne kuće sadrži opere za djecu i mlade iz više razloga: zbog daljnjeg odgoja djece koja u pozorištu nauče na jednu vrstu ozbiljnosti, uče kako se treba ponašati pristojna publika, a i posebno razvijaju sluh.

Backstage: Da li su i mladi jednako zahtjevna publika kao i oni “malo” stariji?
ALDIJANA: Mlađi su zahtjevniji zato što su iskreni, kod njih nema sredine kada su emocije u pitanju. Izmamiti od njih apaluz je nešto najzahtjevnije, pa samim tim i najljepše za nas umjetnike. Jedna potvrda da ste im pružili istinski užitak.
AMIR: Realno, nisu zahtjevni kao odrasli, ali dobivaju isto poštovanje, kao i svaka publika, od mene i mojih kolega izvođača.

collage1

Backstage: Šta vam je najljepše u ovoj operi, kostim, poruka, likovi…
ALDIJANA: Sve je lijepo, ne bih ništa izdvajala, sve je šareno, kostimi scenografija i režija. Ova opera nosi divnu poruku.
AMIR: Kostimi i scena su dojmljivi, likovi vrlo interesantni, a muzika je divna.

Backstage: Da li je bio problem “uživiti” se u ulogu, koliko je bilo zahtjevno i šta je to što možemo naučiti od likova koje igrate u Ježevoj Kući?
ALDIJANA: Nije bilo zahtjevno obzirom da sam edukovana i dugo sam u operi. Koji god zadatak da je stavljen ispred mene ne predstavlja problem, naprotiv zadovoljstvo. Kao profesionalac iznesem svaku ulogu na način da odgovorim zadatku, što rezultira zadovoljstvom publike i njihovim aplauzom kao dokazom za to.  U „Ježevoj kući“ igram Liju, a lija je lukava životinja koja želi sve samo za sebe. Od lika možemo naučiti da ti koji žele sve samo za sebe na kraju ipak prođu neslavno.
AMIR: Obzirom da kompletan ansambl opere igra neku od životinja, ima puno pokreta, pa bih rekao da je predstava vrlo dinamična, interesantna i samim tim zahtjevna.

pozoriste2012052814210728_big

Backstage: Da li je naša kučica zaista naša slobodica?
ALDIJANA: Naravno da jeste.
AMIR: Mislim da to zavisi od slučaja do slučaja.

Backstage: Djeca trebaju u subotu 15.02. u 13h gledati Ježevu kuću zato što…
ALDIJANA: Draga djeco dođite u Narodno pozorište Sarajevo i svojim prisustvom uveličajte ovu našu malu predstavu iz koje možete izvući pouku. Dobro nam došli, voli vas vaša Aldijana Tuzlak Bećar.
AMIR: Dođite sa svojim mališanima na predstavu i opustite se uz operu za mlade. Podarite im trenutke radosti, koje zaslužuju.

Oznake:
<
1614069_10202922646368174_436703332_o

Rijad Gvozden: “SOS mi je pružio dom i porodicu,...

>
374400_453477071377021_219501072_n

Edin Džeko za Backstage: “Od mene nikad niko nije...

20150902_131007775

Preporuka

Kako postati video editor – by Amil Hujić?