Kategorije

Maya Sar: “Već duže vrijeme mi je želja osnovati školu pjevanja, radim na tome”

Maya Sar, Maja Sarihodžić, kantautorica zabavne i pop muzike, tekstopisac, pjevačica i muzičarka. Diplomirala na odsjeku za klavir. Dva puta kao prateći vokal Deen-u i Dini Merlinu, predstavljala BiH na Evroviziji, a kao solo našu zemlju predstavljala sa autorskom kompozicijom Korake ti znam. U braku je sa Mahirom Sarihodžićem, muzičkim producentom, s kojim u Sarajevu drži tonski studio “Long Play Studio”. Za Backstage govori o sebi, planovima. Kaže da  je sretna što su u njenom braku posao i privatnost ugodan spoj... ponosna je na projekat “Moj je život moja pjesma”… Čini joj se da je život postao instant i potcjenjen… uskoro izlazi njen novi spot, a kreće i na turneju. Više u nastavku.

Backstage: Vaša profesija i suprugova je usko povezana, koliko je to dobro, koliko loše, postoji li granica kod vas između privatnog i poslovnog?
Svakako može biti mač sa dvije oštrice. Uspjeh ili neuspjeh takve relacije najprije zavisi od međusobnog dogovora, određivanja internih pravila, kao i prioriteta u određenim situacijama. Moj suprug Mahir  i ja smo preko 10 godina najbliži saradnici. Sretna sam što su u našem slučaju posao i privatnost ugodan spoj.

VIP-Bozicni-koncert_RG-28-800x532

Backstage: Evrovizijska iskustva… kako kao prateći vokal, kako kao solo, ima li razlike nastupati kao Maya Sar za Mayu Sar i Maya Sar za Bosnu i Hercegovinu?
U odnosu prema poslu nema razlike, bilo koja uloga da je u pitanju, potpuno sam posvećena. Evrovizija sama po sebi nameće veliku odgovornost i očekivanja. Obzirom da sam 2012-te bila predstavnik i autor pjesme “Korake ti znam”, Mahir je producirao pjesmu, sve je to skupa dobilo jednu dodatnu dimenziju za nas. Jer, u tom slučaju ne prezentujete samo sebe i  svoj rad, nego državu iz koje dolazite. Želja mi je otpočetka bila da pjesma postane draga ljudima, da žele da je slušaju i nakon Evrovizije i ta želja mi se ispunila.

Backstage: Moj je život moja pjesma… projekat za koji, pored osobne satisfakcije da radite dobru stvar, imate i dvije veoma značajne nagrade?
Najveća satisfakcija za mene, kao ženu je prvenstveno rezultat akcije, a to je porast broja preventivnih pregleda u BiH. Nagrada Internacionalne lige humanista i Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice (ECCA)  svakako laska, jer je projekat “Moj je život moja pjesma”  započet u BiH,  a proglašen najboljim evropskim projektom koji se bavi temom raka grlića materice.

Backstage: Muzičari na vašem albumu imaju respektabilne reference, birate s kim radite, koliko je u BiH, regionu, cjenjen kvalitet, smatrate li da preovladavaju instant pjesme, pa samim tim i instant izvođači?
Čini mi se da je sam život postao instant i potcjenjen, pa samim tim i određeni kvaliteti i kriteriji, moralni, umjetnički, estetski…

maya-esc-2012

Muzika je moj život i činim sve da ljepotu te umjetnosti dijelim sa ljudima, koji je razumiju i na isti način doživljavaju. Tako je i sa mojim saradnicima, koji su prije svega divni ljudi, moji prijatelji i vrhunski muzičari. Nevjerovatan je osjećaj kada radite sa muzičarima koji imaju jednako poštovanje prema muzici, vama i vašem radu, i koji su vam, što bi rekla Jadranka Stojaković  “rod po duši”.

maja 01

Backstage: Radili ste kao profesorica, postoje li interesantna iskustva vezano za pitanja vaših učenika, šta je njih uvijek interesovalo?
Raditi sa djecom je predivno! Fascinantna mi je njihova logika i neposrednost, koju većina moje generacije nije imala. Uvijek su nepredvidivi sa pitanjima, što mi je posebno simpatično. Pedagoškim radom ću se sigurno i dalje baviti, već duže vrijeme mi je želja osnovati školu pjevanja, radim na tome.

maja 06

Backstage: Zaštitno ste lice brenda Alma Ras, koliko vam to imponuje, te šta inače mislite brendiranju javnih ličnosti?
Ne bih po svaku cijenu pristala da budem zaštitno lice određenog proizvoda. Alma Ras je ozbiiljan i jedan od najcjenjenijih bosanskohercegovačkih brendova, čiji sam konzument. Način na koji grade ugled firme, pozitivnim imidžom, kvalitetom proizvoda koji plasiraju, je put koji i ja slijedim u svom poslu. Bilo mi je veliko zadovoljstvo sarađivati i snimiti reklamu za kampanju “Dodir koji volim”. Naša saradnja se nastavlja i dalje, kroz moj novi spot za pjesmu “Milovanja”, koji će uskoro biti promovisan.

MayaSarESC1

Backstage: Kako se opuštate, provodite slobodno vrijeme, volite li kuhati, ići u kino?
Upravo sve što ste spomenuli. Volim kino, s radošću dočekujem novi repertoar. Veliki sam gurman, pa me jako veseli i kuhanje za porodicu i prijatelje. Kreativno je,  istražujem i izmišljam nove recepte.

Backstage: Da li su vaši snovi ostvareni ili još uvijek sanjate?
Stalno sanjam, i to je ono što mi daje inspiraciju u osjećaj da sam živa. Snovi su ciljevi kojima svi stremimo, svjesno ili podsvjesno. Sretna sam zbog onih koji su se ostvarili, i dovoljno odlučna da i dalje sanjam.

Backstage: Da li suprug, kada sarađujete, savjetuje kao suprug ili kao profesionalac?
Isključivo kao profesionalac. Mahir ima bogato dvadesetogodišnje iskustvo muzičkog producenta.

Mi smo tim, volimo svoj posao, realizovani smo svako u svojoj sferi djelovanja i zarad dobrog rezultata, kod nas ne postoji opcija “gledanja kroz prste.”

Backstage: Koju saradnju smatrate nekako najdražom, a da je u pitanju vaše pisanje za druge izvođače?
Pa izdvojila bih Zdravka Čolića, kojem sam pisala pjesmu “Zar se nismo shvatili”, sa njegovog aktuelnog albuma. Također, ne bih izostavila ni Terezu Kesoviju. U pitanju je najnovija pjesma “Moja priča” koja je trenutno u fazi snimanja, a vrlo interesantno je da će uz pjesmu uskoro biti objavljena i knjiga – biografija Tereze Kesovije.

Backstage: Šta možemo u budućnosti najaviti?
Ono čemu se posebno radujem su koncerti u gradovima BiH, na kojima ćemo moj bend i ja publici uživo predstaviti pjesme sa albuma “Krive riječi.”

Uskoro izlazi i moj novi singl i spot za pjesmu “Milovanja”. Biće osvježenje. :-)

Oznake:
<
DJ Audio InFunktion - Performance

Nenad Kovačević, alias Audio InFunktion – producent...

>
mahalusa7

Nela Đenisijević: “U svakoj profesiji ćete naći...

Aida M. Naslovna

Preporuka

Aida Mušanović-Arsić: “Nadam se da će ova i...