Kategorije

Džejla Glavović-Očuz: “Najbitnije je ono iznutra, kad je žena stabilna, zadovoljna, snažna i svoja”

Rođena je za scenu i od malih nogu je pod svjetlima reflektora. Najviše je ispunjavaju putovanja u različite zemlje, kao i gradove u kojima je živjela dugi niz godina. Voli otići u Milano, ali više od toga voli se vratiti svojoj porodici, sinu Omaru, suprugu Mahiru. Redovno je angažovana u humanitarnim projektima. Zajedno sa Amelom Radan planira ponovo oživjeti Fashion Week u Sarajevu. Moguće je da na duži period dobije angažman na drugom kontinentu. Podržava sve što je povezano sa domovinom. Nema strah od neuspjeha. Malim manekenima budi svijest o samim sebi, uči ih da se cijene. Ostala je dosljedna sebi, ne pretvara se u nešto što nije, njen je pogled i dalje pun samopouzdanja i ponosno korača ka cilju. Džejla Glavović-Očuz  za Backstage.ba.

32601_578470132186005_763620127_n

Backstage: Imali ste samo 14 godina kada ste ušli u svijet mode…sjećate li se tog perioda…svojih strahova…želja…
Nikad nisam imala strah od neuspjeha, samo od odbijenice za vizu :-). To je u samim počecima bila prava trauma. Nije im bilo jasno odkud sad u poslijeratnom vremenu da bosanka radi Pariski Fashion Week, pa još i tako mlada. Puno je napora uloženo dok konzul nije stekao povjerenje da ne idem u njegovu zemlju da ostanem tamo, nego da ću se nakon 6 mjeseci ili godinu dana opet vratiti i ispoštovati zakon, te obnoviti vizu i opet otići. Sami početak je bio u agenciji “Front Models” kada sam bila djevojčica, a ozbiljniji početak je krenuo saradnjom sa Amelom Radan koja me je pratila cijelu karijeru. Amela je dan danas uz mene i puno je doprinjela i doprinosi mom radu. U Pariz sam otišla preko beogradske agentice koja me je srela na moru i pozvala na veliki casting u hotelu Intercontinental, u pratnji mame. Na castingu su bili mnogi scouti svjetskih agencija. Sve se to dešavalo par godina prije svjetske pobjede i titule Miss Earth. Nakon uspjeha u Parizu, agencija me slala na razna tržišta, ali ono na kojem sam najviše radila je italijansko.

16944_100945113271845_3044583_n

Backstage: Miss Planete Zemlje…mnogi su mislili da se nećete vratiti u jednu malu BiH, ne samo da ste se vratili nego ste zasnovali porodicu i radite ovdje, da li ste se pokajali?
Sa krunom sam se dobro nosila dugi niz godina i uvijek lobirala za svoju zemlju gdje god sam se nalazila. Kruna nije doprinjela manekenskoj karijeri, nije ni odmogla, ali Miss, pa čak i svjetska kruna nema mnogo veze sa modom i ljudima koji rade u njoj. Miss i model su dva različita pojma, različite uloge. U BiH sam se vratila jer je mom suprugu lakše bilo zbog njegovog posla živjeti u BiH u ovom trenutku, a meni je svejedno odakle ću da letim na mjesto snimanja ili revije. To je privilegija koju uživaju samo modeli sa jakim bookom, velikim imenom i oni koji su uspjeli zadržati velike kliente dugi niz godina. To se zove “direct booking” bez predhodnog odlaska na casting. Preko fotografija koje agencija pošalje svom klientu me bookiraju, ja odletim dan prije, uradim posao i vratim se kući.

167384_186983088001380_413294_n

Backstage: Agencija i mali manekeni…možete li reći kako je nastala ideja za osnivanjem, kako danas funkcioniše, te šta male manekene najviše interesuje?
Agencija je nastala prije 4 godine. Nakon što sam prije par godina prijateljski izašla u susret Sarah Čerkez i poslala njene polaroide u agenciju u Milanu, vidjela sam da mi scouting ide od ruke i da se tim pored modelinga trebam ozbiljno baviti. Zakazala sam i obavila sastanke u nekoliko najjačih agencija, te potpisala agreemente kao njihov jedini scout iz BiH. Kasnije su se razne agencije same javljale i tražile saradnju. Dosta sarađujem sa kolegama iz Beograda, za koji sam oduvjek bila vezana poslovno i privatno. Agencija je kasnije poslala mnoge djevojke u svijet, kao što su npr. Enisa Njemčević, Moni Petković, za njima slijedeću sezonu odlaze Amila Kamenjaš, Aida Kešo, a zajedno sa Amelom Radan u pregovorima sam o odlasku Dženite Dumpor. Škola manekena je dio agencije koja se bavi obukom početnika na putu da postanu profesionalci, modnom edukacijom, teoretskim i praktičnim djelom. Približavam im modni svijet onakav kakav zaista jeste, sa tačnim informacijama i svim što se u tom poslu dešava, sve što mogu očekivati.. Ponajviše budim njihovu svijest o samim sebi, da se cijene, pogotovo djevojke… Za malu raju je izuzetno zabavno i korisno, a za velike pogotovo. Uče bonton, koji sigurno da postoji u modelingu, kao i u svakom pozivu. Hod koji uče je onaj aktuelni u svijetu, poziranje uče kroz scenski pokret i ples, kako bi se opustili i bili što kreativniji.

616285_457825157583837_403131333_o

Ne zamara se puno šta sredina misli, bitni su joj samo ljudi koje voli i njih nikad ne bi nekim postupkom povrijedila. U sredini u kojoj živimo prisutna je ljubomora i sujeta prema uspješnim ženama i to kada osjeti u poslu, distancira , jer tu nema zdrave i korektne saradnje” – vrlo je jasna Džejla.

325817_457824967583856_1601629287_o

Backstage: Kad god se pojavite u javnosti, privlačite pažnju. Smeta li vam to ili vam možda godi?
Privlačim pažnju jer se ne pretvaram u nešto što nisam, nomalna sam, iskrena i otvorena prema dobrim ljudima. Za one koji to nisu, ne mogu mi se približiti. Jako brzo mogu osjetiti razliku između dobrih i loših ljudi, onih koji me doživljavaju kakva jesam i onih koji imaju problem sa tim što jesam. Nakon 15 godina rada sa ljudima, raznim nacijama, različitim karakterima u čovjeku se probudi jača intuicija. Ja jesam rođena za scenu, moj cijeli život od malih nogu jesu svijetla, kamera. Ponekad mi prija ta pažnja i dobro se nosim sa njom, a ponekad mi je suvišna i nepotrebno me opterećuje, pogotovo kad želim biti opuštena, ne razmišljati o vanjskom izgledu. Ipak je najbitnije ono iznutra, kad je žena stabilna, zadovoljna, snažna i svoja…

532440_386100761422944_1811164896_n

Većina domaćih modnih kreatora i dizajnera u BiH je svoje prve revije imala na Fashion Week-u Amele Radan i iako je živjela vani, Džejla je redovno dolazila dva puta godišnje da bude specijalni gost pomenutog Fashion Week-a. Na taj način željela je bar na neki način doprinjeti našoj modnoj sceni.

16944_100947406604949_7476068_n

Backstage: Kako izgleda jedan radni dan Džejle Glavović-Očuz?
Moje agencije, imam ih više po evropskim zemljama, pošalju moj book mailom, polaroide bez šminke i eventualno video prezentaciju, ali tu ipak book igra najveću ulogu i ono što je u njemu. Zatim me klient agencije (dizajner, modna kuća, produkcija) stavi na prvu opciju, što znači da sam recimo od 200 djevojaka koje su ponudili ušla u uži krug od njih svega par i onda se čeka krajnja odluka što traje par dana. Za to vrijeme činjenica da si “on option”, znači da taj datum snimanja je rezervisan za tog klienta, da se u istom danu ne bi desila dva potvrđena posla ili neki drugi razlog zbog kojeg model ne bi mogao raditi. Nakon par dana klient javi agenciji da sam potvrđena, ako sam to ja i onda mi bookiraju avionsku kartu i hotel. Sve mi podatke i plan za taj dan pošalju mailom, kao i elektronsku avionsku kartu. Obično stignem na destinaciju gdje radim dan prije, sačekaju me na aerodoromu ili uzmem taxi do hotela, dobro se naspavam i ujutro snimanja kreću od 8-9, u Italiji ponekad i 10. Prvo ide frizura, šminka, i na posao pred kameru, cijeli dan do pauze za ručak, onda nastavljamo i sve traje otprilike 10 sati ako je snimanje u pitanju. Kod revija je sve isto, osim što se pripreme za reviju završe ranije pa se uvijek malo čeka, a čekanje je najgore. Nakon toga žurim da skinem šminku i štikle, da se odmorim i sutra dan sam već kući sa svojim Omarom i Mahirom :-) Velika je olakšica raditi ovaj posao bez predhodnih castinga.

1044854_608363239196694_195536263_n

Backstage: Čime Vas je suprug osvojio?
Pitali su me to mnogo puta i odgovor je uvijek isti :-). Ludo smo se zaljubili i shvatili da imamo iste ciljeve u životu, da nas puno toga spaja i da se karakterno slažemo. Osvojio me šarmom, inteligentan je, zanimljiv i vrlo muževan. Od svega ponajviše je pošten i vrijedan. Ove ljudske vrijednosti mnogim nažalost nisu bitne.

893028_561793063853712_264567017_o

Backstage: Imali ste predivno vjenčanje, o čemu ste razmišljali kada ste trebali reći sudbonosno DA?
U dragoj Opatiji, na zalasku sunca, uz more, sa najdražim ljudima, razmišljala sam o tome kako se lijepo osjećam, kako je dobar taj osjećaj kad pripadaš nekom ko zna kako da te voli..

578371_561803117186040_2104927275_n

Džejla kaže da je uvijek brinula i naravno brine o svojoj koži i kosi, kao i dobroj liniji. Svakoj ženi preporučuje da čini isto. Redovno ide od 13 godine na kozmetičke tretmane, koristi najbolje za kosu. Veliki je gurman i inače veliki hedonista. Uvijek pravi ugođaje, ne samo za sebe nego za sve ljude koje voli, mnogo obrača pažnje na detalje, na ukus, na miris, na ono što gleda i sluša. “Kuhanje je jedna od stvari koje volim da radim i mislim da je tajna dobrog kuhanja pristupiti mu sa puno ljubavi. U mom načinu kuhanja ima svega, kuham i zdravo i lagano, ali i konkretno sa jakim ukusom” – naglašava Džejla.

16944_100946186605071_8019899_n

Backstage: Planovi za budućnost / poslovni / privatni?
U pregovorima sam sa agencijom koja nudi vrlo privlačan ugovor, ali na duži period i to ću naravno odlučiti zajedno sa svojom porodicom. Radi se o drugom kontinentu i u tom slučaju se ne bih odvajala od Omara nego ga povela sa sobom u pratnji nekog iz porodice ko bi brinuo o njemu dok sam ja na snimanjima, a suprug bi dolazio da nas posjeti u tom periodu da se ne bi odvajali predugo. Drugi plan je početi sa velikim castinzima gdje bi okupila puno dobrih, neotkrivenih novih lica iz BiH, a scaute iz svijeta bi dovela u BiH da ih odaberu.

16944_100946886605001_7867948_n

U planu mi je doprinjeti ponovnom pokretanju Fashion Weeka u Sarajevu, zajedno sa Amelom Radan. Planiram se uključiti u nekoliko humanitarnih projekata. Jedan od njih su nedavno radili polaznici škole i članovi agencije, kao i mali manekeni. Radili smo reviju Alma Ras, Bellissima i Carmen Line, a prikupljen novac se dodjelio djeci oboljelim od raka, u saradnji sa agencijom “Srce za djecu”. U dalekoj budućnosti sam na jugu Francuske sa Omarom i Mahirom i ako Bog da još jednom djevojčicom. U malom gradiću na moru, daleko od javnosti, posvećena porodici i sebi i taj će trenutak doći kad se zasitimo poslova koje radimo. Slijedeći angažman je u Milanu, kampanja za Graziella Firenze, skupocjeni nakit, koja će se objaviti u italijanskom magazinu Vogue.

256920_461116290588057_1755660240_o

Pogledajte još fotografija u galeriji.

 

Oznake:
<
469341_3153006819054_195490788_o

Almir Kurt: “Ne znam ni kako bih se snašao u nekoj...

>
1507904_10151607668207706_214332612_n

Vanja Lisac: “Sa jednom fotografijom se može toliko...

Aida M. Naslovna

Preporuka

Aida Mušanović-Arsić: “Nadam se da će ova i...