Kategorije

Amra Silajdžić: “Danas već imam izgrađeno ime, kasting direktori me poznaju, agenti me vole i vjeruju u mene – i to je savršena kombinacija za uspješnu saradnju”!

Backstage.ba donosi veoma zanimljiv intervju sa Amrom Silajdžić. Saznajte više o Amrinom životu u LA-u, kako izgleda njena američka svakodnevnica, šta joj najviše nedostaje iz domovine, da li je stroga majka, kako se hrani, gdje izlazi, da li je rob ljepote, koji su planovi za nastupajući period, čime će se baviti kada završi karijeru… pročitajte intervju jedne veoma snažne žene koja je, osim kćerke naravno, najviše ponosna na činjenicu da je u životu uspjela sama, u tuđoj zemlji, sa djevojčicom. Razgovarali smo o svemu osim o jednom… pogađate :-) . Amra Silajdžić za Backstage.ba.

photo 5

Backstage: Dosta je prošlo od početka Vaše američke pustolovine, kada sada pogledate unatrag, jeste li zadovoljni kako ste se snašli? Kako izgleda vaša američka svakodnevnica?
Prošle su četiri godine otkako sam kročila na američko tlo, s namjerom da započnem novi život, novu pustolovinu, s prvom stanicom u Majamiju. Tu je već sve bilo poznato, često sam dolazila i stekla prijatelje, a i život je generalno dosta opušten, pa je bila idealna tranzicija ka LA-u. Već nakon 3 mjeseca, našla sam se u tom magičnom gradu o kojem sam toliko sanjala, u gradu u kojem nikada prije nisam bila niti sam ikoga poznavala, a ipak se od prvog trenutka osjećala kao kod kuće. Los Angeles je bio i više nego što sam očekivala. Brzo sam se snašla, uselila se u udoban stančić u West Hollywood-u, unajmila auto za početak i odmah počela raditi.

0000

Ni sanjala nisam da ću se tako brzo naći na setu serije CSI:NY, da ću uraditi veliki broj reklama, koje su mi pružile finansijsku sigurnost, i samim tim mi ulilo ogromnu količinu samopouzdanja, što je, naravno, prouzrokovalo dobijanje još većih i mnogobrojnih angažmana. Danas već imam izgrađeno ime, kasting direktori me poznaju, agenti me vole i vjeruju u mene – i to je savršena kombinacija za uspješnu saradnju.

photo 3

Moja svakodnevnica je vrlo raznovrsna i rijetko ista. Rano jutro je posvećeno Sofiji, spremanju za školu, a onda mom omiljenom ritual – trčanju vani, na kanjonu. Zadnja 3 mjeseca se oporavljam od operacije vrata, pa sam većinu sportskih aktivnosti eliminisala, kao i određene kastinge koji zahtjevaju izvođenje ekstremnih pokreta. Kada pogledam unazad i shvatim šta se sve izdešavalo, kako i koliko, dođem do zaključka da sam bila izuzetno jaka i hrabra.

4

Često zaboravim sebi dati kredit za dobro odrađeni posao, često samu sebe zaboravim pohvaliti. Jer često i ne obraćam pažnju na to. Pogubim se u svakodnevnici i brzom tempu života, ali se u zadnje vrijeme podsjećam da sam sve ovo napravila sama, i sa djetetom. Zaista sam na to najviše ponosna… I na to da znam da sam odličan uzor toj divnoj djevojčici, koja je mom životu dala veći smisao i s kojom je ova pustolovina dobila drugu dimenziju.

photo 2

Backstage: Jeste li se pribojavali početka samostalnog života i još pri tome toliko daleko od BiH? Što vam najviše nedostaje iz BiH?
Još od malih nogu sam bila poprilično samostalna, često putujući na razna sportska takmičenja, a onda i kroz manekenstvo. Odluku o odlasku u Ameriku nisam donijela tek tako, ali se nisam ni dugo dvoumila. Smatram da je najveći neuspjeh nepokušati krenuti za svojim snovima, i to je ono što bi mi uvijek iznova ulilo novu dozu snage. Rekla sam sebi “Ideš da probaš, ako uspiješ- odlično, trud se isplatio, a ako ne uspiješ – barem si dala sve od sebe da ostvariš svoje želje. Bez kajanja”. I to je bilo to, bez ikakvog dodatnog pritiska.

2

Nakon života u Francuskoj, namjeravala sam spustiti kofere i ostati u BiH, pokušati napraviti nešto, ali sam na kraju ipak shvatila da je rješenje negdje drugo i da ću tako djelovati puno više za sebe i svoju zemlju. I ta odluka se ispostavila ispravnom jako brzo.

photo 4

Međutim, nostalgija je nešto što me oduvijek mučilo i stalno pričam o toj želji da se vratim kući i uvijek budem uz svoje najmilije, kad god to poželim. Koliko god život u Los Angelesu bio blizu savršenom, uvijek će u meni postojati ta neobjašnjiva glad za mojim mahalama, mirisu sarajevskog jutra, zalasku sunca sa Zmajevca, i svim onim što nigdje drugo na svijetu nikada neću imati.

photo 1

Backstage: Da li se družite sa drugim modelima, glumcima? Jeste li upoznali nekog slavnog, sa svjetske A liste?
Tri puta sedmično odlazim na časove glume, i tu provodim kvalitetno vrijeme družeći se i učeći sa drugim glumcima. Imam par bliskih prijateljica koje se bave manekenstvom i glumom, ali se ne viđamo tako često, jer smo uglavnom sve prezauzete sa svakodnevnim obavezama. Na setu se često desi da radim sa nekim sa svjetske A liste, ili da ih sretnem u marketu, restoranu ili na ulici, i to su uglavnom normalni i veoma pristupačni ljudi.

download

Backstage: Kako izgledaju zabave na koje možete ući samo kao vip?
Skoro svaka zabava u LA-u je vid socijalizacije, put preko kojeg ćete doći do bitnog kontakta, mogućeg poziva u dobru agenciju ili na veliku audiciju. Biram evente na koje budem pozvana, baš iz razloga što mi nekada ta cijela scena ne odgovara ili se ne osjećam ugodno u takvom okruženju, ali se uvijek rado odazovem ako je u pitanju event humanitarnog karaktera.

dow1load

Backstage: Da li modeli dobro zarađuju?
Visina honorara uglavnom zavisi od vrste projekta na kojem se radi, a onda i od toga kolika je vrijednost modela. Svaka djevojka ima svoju cijenu, a agenti su ti  koji sa klijentima pregovaraju o honoraru. Reklame su uvijek najbolje plaćeni poslovi, pogotovo u Americi.

http://www.youtube.com/watch?v=grVC6Sl369A#t=13

Backstage: Biste li voljeli da Sofija krene vašim stopama? Da li ste strogi u njenom odgoju?
Sofia je jako zrela, pametna i kreativna djevojčica. Oduvijek ju je zanimala umjetnost, a pred kamerama je nevjerovatno opuštena. Koliko god se ja opirala da krene mojim stopama, ona mi skoro svako jutro jasno da do znanja da će glumiti u svojim omiljenim serijama na Disney Channel-u :-) .Puna je samopouzdanja i to ne želim ubiti u njoj. U školi je napredan učenik, bavi se plesom i borilačkim vještinama, a ja se trudim da je podržim u svemu što voli.

4444

Stroga sam u Sofijinom odgoju, zna se tačno sta je OK, a šta nije, s tim da uz svako “ne” ide veliko objašnjenje. Nesuglasice rješavamo dugim razgovorima, stalo mi je da razumije zašto nešto ne odobravam, ili zašto nešto treba da bude baš kako ja kažem. Za sada imamo odličnu komunikaciju, i Sofia, a i njene drugarice mi povjeravaju svoje tajne, i uradiću sve da tako i ostane.

222

Backstage: Postoji li nešto što biste promijenili na sebi?
Svakodnevno radim na sebi, posebno na tome da budem više strpljiva, da većinu stvari ne shvatam lično, da ne paničim. Perfekcionista sam, i onda kada nešto nije po planu, a često se desi, jer sve je to život, osjećam da gubim kontrolu. Stalno se podsjećam da treba da se opustim i uživam malo više :-) .

12

Backstage: Jeste li rob ljepote, od čega se sastoji vaša prehrana?
Živim zdravo, vodim računa o zdravlju i ishrani, i stalno se bavim raznim fizičkim aktivnostima.  Nekada i previše :-) . U tome zaista uživam, a LA je savršeno mjesto i olakšavajuća okolnost jer je mnogo toga pristupačno. Crveno meso jedem rijetko, dok su riba i povrće najbogatiji na mom jelovniku. Jedem sve, s tim što hranu pravilno kombinujem i konzumiram u ograničenim količinama. Trudim se jesti više puta na dan. Moj porok je čokolada, i koliko god znala da je šećer najveći neprijatelj – ne mogu joj odoliti, posebno milki sa cijelim lješnjacima! :-)

9

Backstage: Kakvi su vam planovi za period koji dolazi?
Moji se planovi stalno mijenjaju, rijetko da nešto mogu unaprijed isplanirati. To je jedna od karakteristika ovog posla i nešto što ga čini uvijek interesantnim. Često ne znate gdje će vas slijedeći projekat odvesti, kakvu ćete novu priču pričati.

8

Pored kastinga i snimanja, trenutno radim i na pripremama i organizaciji dva Bosanina eventa, jednom koji se održava  5. aprila u Seattle-u, i drugom- našem velikom petom jubilarnom, koji će se desiti 10. maja u Los Angelesu.

7

Backstage: Čime se planirate baviti kada prestanete raditi kao model?
Imam nekoliko ideja koje se tiču mog profesionalnog života nakon trenutne karijere, ali ne žuri mi se. Razmišljam i o upisu magistrature, na polju psihologije biznisa, s opcijom online studiranja, što mi ne bi značajno uticalo na posao i svakodnevni raspored obaveza.

6

Backstage: Bosana…
Naši ciljevi unutar Fondacije iz godine u godinu postaju veći. Namjeravam ostati dio tima i doprinositi tome da se naša porodica poveća za veliki broj nove, mlade i talentovane djece, koja su najsvjetlija budućnost naše Bosne i Hercegovine.

5

Oznake:
<
954619_688314714517180_2115772302_n

Filip Andronik: “Inspiracija su mi beskonačne...

>
Marija & Miraj

Marija i Miraj Grbić: “Najveća istina o nama je da...

Aida M. Naslovna

Preporuka

Aida Mušanović-Arsić: “Nadam se da će ova i...