Kategorije

Backstage Šahovskog Turnira

44. MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR BOSNA 2014 – IZA ŠAHOVSKIH TABLI…

Bliži se kraju još jedno izdanje tradicionalnog Međunarodnog šahovskog turnira „Bosna 2014“ kojeg je 44. puta organizirao Šahovski klub „Bosna“. U petak 6.juna će biti odigrano deveto i posljednje kolo koje će odlučiti pobjednike među 140 šahista koji su takmičili od 30.maja u okviru A i B turnira.

Radon Plaza sala 1

Najuspješniji će odnijeti nagrade, a svi će, čini se, ponijeti kući dobre utiske, nova iskustva, a neki i nova prijateljstva. Hotel „Radon Plaza“ ovih dana bio je domaćin šahistima i šahistkinjama iz 13 zemalja među kojima je bilo i djece, predstavnika nekih novih generacija koje će vremenom zamijeniti one najbolje, velemajstore i internacionalne šahovske majstore među kojima su i nosioci i favoriti ovog turnira.

Sah publika

Zavirili smo malo iza zvaničnih rezultata, tabela i broja bodova i otkrili atmosferu kakvu mogu priuštiti samo šahovski turniri. Publika koja u tišini prati partije koje često traju satima, lagano se pomjerajući od stola do stola, od table do table…

Iza crnih i bijelih figura lica mlade šahistkinje TeodoreInjac (14 godina) nasuprot veteranki, internacionalnoj majstorici Mariji Petrović… Dvije dame partiju su završile remijem.

Sahistkinje Teodora Injac Marija Petrovic

 

Francuski šahista Louis Tibault došao je s namjerom da osvoji dovoljan broj bodova koji će mu obezbijediti titulu internacionalnog majstora i, kako stvari stoje, čini se da će u tome uspjeti.

Participant from France Mr. Louis Thibault wants to win IM norm - with rating performance 2353 he has realistic chances to get it

Norveški šahisti daleko su od vrha tabele, ali su sasvim sigurno pri vrhu liste onih koji su se ovih dana u Sarajevu dobro zabavljali, uživali i širili pozitivnu atmosferu. Sudeći po širini njihovih osmijeha, u glavni grad BiH sigurno će doći ponovo.

Norveski sahisti

Čast i zadovoljstvo, ali i velika obaveza, ovaj je turnir za našeg velemajstora BorkijaPredojevića koji je ove godine direktor turnira na kojem se prethodnih deset godina uspješno takmičio. Sa velikim simpatijama Borki gleda na najmlađe učesnike turnira jer je i sam šah počeo igrati u dobi od samo osam godina, sa 12 je već bio juniorski prvak Europe, a sa 16 i prvak svijeta u svojoj kategoriji.

Borki Predojevic lijevo iza zastava zemalja ucesnica

Nadajmo se da će naredne godine donijeti i neke nove šahovske talente koji će svoje poteze vući možda baš na pločama Šahovskog kluba „Bosna“, četverostrukog europskog prvaka, jednog od najtrofejnijih klubova u Evropi. Ovaj kolektiv okuplja mnoštvo ljubitelja drevne igre koja postoji još od 6.stoljeća!

Uz pozdrav Gens Una Sumus, što je geslo FIDE, Međunarodne šahovske asocijacije, a znači „Svi smo isti ljudi“, članovi Upravnog odbora ŠK „Bosna“ najavljuju posjetu legendarnog Garija Kasparova, jednog od najboljih šahista svih vremena, koji će uskoro ponovo doći u Sarajevo, grad koji je hrabro posjetio i njegovim stanovnicima pružio podršku čak i ratne 1994.godine.

Oznake:
<
10305177_10151793623777706_4819261530305815681_n

Kako izgleda kada Zmajevi imaju photoshooting #VanjaLisac...

>
Satellite

Iza scene sa nogometašima Real Madrida koji ovaj put...

13043741_10209354678765626_2248008931777238409_n

Preporuka

Erogene zone “zapalile” STUDIO 2 MP BHRT