Kategorije

“Voli me, ne voli me’Galerija Zvono - 03.09.2015. 21:00

Zahvaljujući talentu na vrijeme prepoznatom u školi, životni put likovnog umjetnika Mersuda Selmana iz Bihaća, bitno se razlikuje od života vršnjaka u njegovom okruženju.
Još kao dječak, prodajući slike, počeo je zarađivati od vlastite umjetnosti. U Bihaću je završio Srednju umjetničku školu a potom na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, u klasi profesora Vese Sovilja, diplomirao slikarstvo.

Od ove jeseni, Mersud Selman biće postdiplomac na studiju u Budimpešti. Prije toga, sarajevskoj publici u galeriji Zvono predstaviće se fotografijama i instalacijama iz ciklusa ”Voli me, ne voli me”. Svojim umjetničkim radom ovaj mladi autor želi skrenuti pažnju na poziciju žene u romskoj porodici.

Foto sa izlozbe u Zvonu 2

”Žena u romskoj porodici je često žrtva zlostavljanja. Romi kad napune 18 godina smatraju se starim. Posebno žene, koje tada postaju ‘teret’ za porodicu. Od njih se isključivo očekuje da se udaju, a to nerijetko vodi u nove probleme”, kaže Mersud Selman i dodaje da je svjestan kako svojim radom ne može promijeniti puno, ali mu je važno da kroz umjetnički angažman skrene pažnju na poziciju žene u romskoj zajednici te pokuša doprijeti do onih koji nisu sposobni da vole.

Mersud Selman je rođen 1986. u Bihaću gdje je završio Srednju umjetničku školu. Na Akademiji umjetnosti u Banja Luci diplomirao je slikarstvo. Izlagao je u Banja Luci, Bihaću, Sarajevu, Milanu i Beču.

Oznake:
<
Nela Hasanbegović i autofigura pod nazivom Ropstvo, 2013.

Nela Hasanbegović

>
Hiljadarka_Poster 05 - BH

Hiljadarka

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera