Kategorije

Veče sa SidranomKamerni Teatar 55 - 20.02.2014. 20:00

Kad bi uvijek bilo isto, ne bi moglo biti zanimljivo, kaže književnik Abdulah Sidran povodom njegovog večerašnjeg redovnog programa u Kamernom teatru 55.

“Zato ću večeras prekršiti pravilo prema kojem u ‘Večerima sa Sidranom’ nema politike. Popelo mi se navrh glave zlonamjerno i opako citiranje naših velikih pisaca. Budala ne prestaje biti budala time što će  se pozivati na iskaze velikih ljudi. Džaba mu, on je to što jeste. A i misli velikih pisaca ne smiju se prihvatati bezuslovno i neoprezno. Postoji jedan milion puta citirani fragment iz  ‘Derviša i smrti’ Meše Selimovića u kojemu se daje jedna minijaturna, naoko duboka, psihološko-poetska skica za portret Bosanca ( Bošnjaka).  Rijetko se  ko osmjelio da o tome fragmentu raspravlja, a kamo li da ga problematizira i njegove tvrdnje dovodi u pitanje. Mislim da je tome došlo vrijeme”.

Još jedna novost: u saradnji sa sarajevskom Muzičkom akademijom, u Sidranovom programu počinju se događati mali koncerti klasične muzike. Večerašnji gosti, studenti Akademije Amina Koldžo (violina) i Belinda Krnić (klavir) izvešće tri kompozicije Alfija Kabilja, urađene po motivima tradicionalne muzike sarajevskih Sefarda.

U redovnom dijelu muzičkog programa vokalni solist  Mirče Vuletić, uz klavirsku pratnju Adisa Sirbubala, interpretira najpoznatije melodije iz repertoara legendarnog američkog pjevača Hari Belafontea. ‘Dežurni’ slikar na licu mjesta je Sidranov stalni saradnik prof. Mirza Ibrahimpašić, a  gost-inovator u večerašnjem programu dolazi iz Žepča. To je inž. Drago Barbarić, koji je na osnovu svojih inovacijskih rješenja u izradi građevinske stolarije – prozori i vrata sa tri stakla – stvorio  cijelu malu tvornicu !

Za koncert u bifeu, s početkom u 19 sati: Mariza,  portugalska tradicionalna fado muzika.

Oznake: ,
<
1508559_437089919751100_979285418_n

5/4 live @Jazz Club Monument

>
Screen Shot 2014-02-19 at 8.55.38 PM

Rapsody – Prva samostalna izložba Vanje Lisac

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera