Kategorije

Veče sa SidranomKamerni Teatar 55 - 20.03.2014. 20:00

MUZIKA ZA HARMONIKU I STALJINSKI LOGORI U SIBIRU

Pjesnici, slikari i muzičari često svoju inspiraciju traže  jedni kod drugih. Slikari i pjesnici u muzici, kompozitori u književnosti i likovnoj umjetnosti. Tako je grandizno djelo nobelovca Aleksandra Solženjicina ‘Arhipelag Gulag', svojim opisom stradanja zatočenika sibirskih logora smrti, inspirisalo kompozitora Viktora Vlasova (1936), da sačini muzičku svitu ‘Pet pogleda na državu Gulag’. Tu dramatičnu kompoziciju, kao glavni gost u programu ‘Večeri sa Sidranom, izvešće  Edin Čekić (1993), student harmonike na Muzičkoj akademiji Sarajevskog univerziteta, u klasi profesorice Belme Šarančić.

U redovnoj rubrici gost-inovator svoje inovacije predstaviće  Meliha Klopić, ekološko-sanitarni inženjer iz Cazina i Belmin Selimbegović, student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu. Radi se o dva veoma praktična i važna izuma: ljekovita pasta za depilaciju i nezapaljiva kanta za otpatke.

Jedno lice iz publike i ovoga puta završiće na slikarskom platnu. Stalni saradnik Večeri sa Sidranom   je Mirza Ibrahimpašić, po mnogima najbolji ovdašnji portretist.

Za one posjetioce koji imaju običaj doći ranije predviđen je Koncert u bifeu, s početkom u 19 sati: Jagjit Singh i poezija velikog arapskog pjesnika Gazalija.

Oznake:
<
nina-badric

Nina Badrić @Dom mladih

>
Vito Marence

Vito Marence Flamenco Group & Ana Pandur u Coloseum...

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera