Kategorije

TeferičKamerni teatar 55 - 21.03.2016. 20:00

U sklopu proslave 60 godina od osnivanja Kamernog teatra 55, 7. marta je u Galeriji „Gabrijel„ otvorena izložba posvećena 100-godišnjici rođenja utemeljitelja Teatra Jurislava Korenića, priređena u saradnji sa Muzejom književnosti , te premijerno izvedena predstava „Teferič”, kojom je obilježeno i 90 godina od rođenja Derviša Sušića.

Predstavu je po tekstu Derviša Sušića režirao Aleš Kurt. U predstavi igraju Mirsad Tuka, Muhamed Hadžović, Aida Bukva, Dragan Jovičić, Amar Selimović, Radojica Čolović, Sabina Bambur, Boris Ler, Senad Alihodžić, Sabit Sejdinović i Vanesa Glođo.

TEFERIČ je komedija koja se vrlo vješto, i bez dlake na jeziku, razračunava sa vlašću. Na svim nivoima. Nije važno to što je vremenski smještena u doba turske vladavine na ovim prostorima. Još manje je važno što su glavni likovi seljani nekog malog i beznačajnog sela. Ono što ovaj tekst čini bezvremenim je upravo to što on savršeno rezonira sa današnjim vremenom, sa današnjom vlašću i njenim (ne)odnosom spram svojih podanika, sa ulizivačkom sviješću potkazivača i sitnih vlastodržaca, mitom, korupcijom i nesvakidašnjim nepotizmom koji, neuništiv i vremenom nenačet, ostaje isti sad, kao i prije nekoliko stoljeća.

Sudeći po reakciji kritike i publike Kamerni teatar 55 na repertoaru ima još jednu predstavu koja će potvrditi kontinuitet u kvalitetu izbora autora, glumaca, reditelja i ostalih saradnika.

Oznake:
<
q

Predstava “Sluškinje”

>
u_zvorniku_ja_sam_ostavio_srce_svoje-300x422

U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera