Kategorije

Tajna džema od malinaSarajevski ratni teatar - 08.09.2014. 20:00

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR publika će ponovo imati priliku pogledati predstavu „Tajna džema od malina“ i to u slijedećim terminima:
08.09.2014. u 20h i 09.09.2014. u 20h.

Karim Zaimović (1971.-1995.) bio je jedan od najvećih književinh talenata na ovim prostorima u 20. stoljeću. Njegova tragična smrt spriječila je puni razvoj i ostvarenje jednog enormnog literarnog dara. Ipak, i sama „Tajna džema od malina“ osigurala je Zaimoviću značajno mjesto u svakoj povijesti bosanskohercegovačke književnosti. Knjiga je nastala u periodu opsade, i upravo je to razlog za njeno postavljanje na scenu Sarajevskog ratnog teatra. Mnogi naši suvremenici smatraju da je najtragičnija sudbina bosanskohercegovačke književnosti dvadesetog stoljeća upravo sudbina Karima Zaimovića.

Predstavu „Tajna džema od malina realizira Sarajevski ratni teatar SARTR u koprodukciji sa Fondacijom Karim Zaimović, Internacionalnim teatarskim festivalom MESS i WARM.

U predstavi igraju:  Snežana Alič, Alban Ukaj, Jasenko Pašić, Ermin Bravo, Adi Hrustemović, Benjamin Bajramović, dramatizaciju i dramaturgiju potpisuju: Bojana Vidosavljević, Dario Bevanda i Adnan Lugonić, scenografiju potpisuje Mirna Ler, kostimografiju, Emina Hodžić Adilović, muziku za ovu predstavu uradio je Damir Imamović, vizuelni identitet/ animacije potpisuje Emina Kujundžić, scenski pokret: Branko Potočan, VJ-ing: Edita Gazibara, dizajn: FABRIKA, ilustracija: Dragan Rokvić, izvršne producentice: Sabina Šabić i Latifa Imamović, a producent predstave je Nihad Kreševljaković, direktor Sarajevskog ratnog teatra.

Ova predstava je na posljednjem odnosno 53. Festivalu MESS osvojila je specijalno priznanje žirija autorima dramatizacije predstave – Adnanu Lugoniću, Bojani Vidosavljević i Dariju Bevandi, kao i Mirni Ler za scenografiju ove predstave, te nagradu magazina “Dani” – “Hrabri Novi Svijet”.

Knjiga „Tajna džema od malina“ proglašena je za najčitaniju knjigu na posljednjem Sajmu knjige u Sarajevu i prodata je kao cijelokupan tiraž, a u pripremi je i drugo izdanje knjige. Sarajevski ratni teatar nastavlja suradnju sa Fondacijom Karim Zaimović i uzima učešće u dodjeli njihove godišnje nagrade dodjele stipendije.

Oznake:
<
Njean.jpg-465x236

Akustični trio Norma Jean

>
Screen Shot 2014-09-06 at 12.35.17

10. memorijalni međunarodni košarkaški turnir...

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera