Kategorije

“Sumnja” večeras na sceni Kamernog Teatra 55Kamerni Teatar 55 - 24.01.2014. 20:00

John Patrick Shanley
SUMNJA
Režija: Selma Spahić
Igraju: Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jelena Kordić Kuret

Predstava “Sumnja” nastala je prema tekstu američkog pisca Džona Patrika Šenlija, u režiji Selme Spahić. Radnja je smještena u katoličku školu njujorškog Bronksa, 1964. godine. Direktorka škole posumnja da sveštenik ima neprimjeren odnos s jednim učenikom.

Tekst se na određeni način bavi lažnim optužbama, ali i zloupotrebom pozicije u crkvenoj ili bilo kojoj drugoj vjerskoj hijerarhiji.  S druge strane, bavi se i sumnjom da se i mi zapravo bojimo.

John Patrick Shanley je za tekst “Sumnja” dobio dve najprestižnije svjetske nagrade za dramu 2005 – Pulitzerovu nagradu i nagradu “Tony”, koja je pozorišni pandan filmskom “Oskaru”. Predstava je nastala  u produkciji Kamernog teatra 55 i Udruženja “Kontakt”.

Prema riječima Aide Pilav, dramaturginje predstave, „Sumnja“ pokušava dotaći samu suštinu ljudske percepcije istine, a samim tim i sumnju u istu. „Poput aktera ove predstave sestre James, sestre Aloysius, gospođe Muller, oca Flynna i vi i ja imamo individualne kriterije vrednovanja istine. Ovom predstavom zapravo želimo formirati misaoni i iskustveni kontekst u kojem će svako od nas imati priliku da preispita vlastite kriterije vrednovanja istine, te se zapitati da li su naši pojedinačni i najintimniji sistemi vrednovanja zapravo zasnovani na ‘istini’ koja nije ništa drugo do više puta ponovljena laž, ili još uvijek možemo razlučiti za sebe i sa jasnom argumentacijom šta to percipiramo kao ispravno, a šta je osnovni uzrok osjećanja kafkijanske alijenacije od kojeg manje ili više pati svako od nas.“

U predstavi igraju Tatjana Šojić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović i  Jelena Kordić Kuret. Na 17. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu odlukom žirija nagrada ARDALION ZA NAJBOLJU KOSTIMOGRAFIJU pripala je SANJI DŽEBA, a nagrada ARDALION ZA EPIZODNU ULOGU MAJI IZETBEGOVIĆ za ulogu Sestre James.

Predstava „Sumnja“ je na repertoaru Kamernog teatra 55  24. januara u 20:00 sati.

 

Oznake:
<
1469827_661808520535960_1983741571_n

Still Crazy

>
dscdas

Opera Gianni Schicchi

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera