Kategorije

PrstSARTR - 17.02.2015. 20:00

Sarajevski ratni teatar u sklopu Festivala sarajevska Zima organizuje igranje predstave „PRST“ u utorak, 17. i srijedu 18. januara u 20h. Predstava je rađena po tekstu Doruntine Basha, a u režiji Sabrine Begović Ćorić. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić.

“Prst” se smatra jednim od najboljih suvremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je  kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktualno pitanje pozicije žena u suvremenom društvu.

U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, ona na  veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje ne mogu  više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge.  Predstava budi emocije, a također i prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, neovisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana. U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova fantastiča ženska ekipa napravila je predstavu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Oznake:
<
Aleksandra_Radović

Aleksandra Radović pjeva u Coloseum Clubu za Dan...

>
Dženan Lončarević

Dženan Lončarević

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera