Kategorije

Priče sa livadeSartr - 03.06.2014. 19:00

Članovi udruženja „Život sa Down sindromom“ zajedno sa svojim vršnjacima već nekoliko mjeseci intenzivno rade na predstavi „Priče sa livade“, pod vodstvom glumice Alene Džebo Hećo i balerine Jovane Milosavljević.

Užurbano je u prostorijama udruženja „Život sa Down sindromom“. Tu se pjeva, pleše, glumi, izrađuje se scenografija, prolaze roditelji s kistovima i bočicama boja, djeca nestrpljivo cupkaju dok probaju kostime jer se žele što prije vratiti na probu u Klub malih glumaca.

Premijera predstave “Priče sa livade” će se održati 03. juna u SARTR-u, s početkom u 19.00 sati.

„Zbog teške nesreće koja je zadesila našu zemlju, razmišljali smo da premijeru otkažemo, ali s druge strane, osjećali smo se kao da bismo time iznevjerili obećanje koje smo dali djeci, da je sav njihov trud koji su uložili da bi savladali sve ono što je postavljeno kao zadatak ispred njih bio uzaludan. Na kraju smo se odlučili da idemo dalje s pripremama.“ – navela je Sevdija Kujović, predsjednica udruženja.

Klub malih glumaca uspostavljen je kroz projekat „Inkluzija je ključ do samostalnosti“ koji je podržala Holanska ambasada u BiH.

Price sa livade_plakat

Kroz Klub malih glumaca želi se ukazati na potrebu i pravo djece i mladih s Down sindromom na aktivno učešće u kulturnom životu zajednice na ravnopravnoj osnovi, u interakciji sa vršnjacima. Na ovaj način djeca i mladi uče jedni od drugih, pri čemu se akcenat stavlja na vršnjačku podršku. Poruka da je inkluzija društvena vrijednost  i da svakoj osobi treba dati priliku dobija na svojoj snazi samo ako je izgovaramo svi.

„Od decembra prošle godine radimo na predstavi „Priče s livade“ u kojoj glume djeca s Down sindromom i njihovi vršnjaci. Neka vas ne zbuni što u njoj glume djeca, ovo nije predstava samo za djecu, namjenjena je svima, i nama odraslima.“ – rekla nam je Alena Džebo Hećo, koja osim Kluba malih glumaca pri udruženju „Život sa Down sindromom“ vodi još jednu dramsku radionicu za djecu.

Za scenski pokret je zadužena balerina Narodnog pozorišta, Jovana Milosavljević, koja je kroz rad Sarajevske spike i Male škole Vareš stekla značajno iskustvo u radu s djecom, kao i s osobama s invaliditetom.

Za idejno rješenje scenografije i kostima je zadužena Jasminka Hadžimehmedović, dok su se same izrade kostima prihvatili Adnan Hajrulahović Haad, Sježana Idrizović i Nevena Nikolić, uz veliki angažman roditelja prijatelja udruženja, koji uskaču i pomažu.

Oznake:
<
10320965_629631923788249_5977377563608395906_o

Drugi dan Sarajevo Beer Festivala – Bad Copy / Letu...

>
pozoriste2013111212222089_big

Na Rubu Svemira – drama

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera