Kategorije

Predstava “Sluškinje”Kamerni teatar 55 - 16.03.2016. 20:00

U sobi svoje gazdarice sestre Lemercier se igraju njihove ustaljene igre zamjenjenih uloga. Toliko duboko su zagazile u igru da se doima da je ona neprekidiva i stvarna. Sestre sluškinje, koje su zajedno zaposlene u kući gazdarice pate od dubokih kompleksa manje vrijednosti i ozbiljnog poremećaja ličnosti.

Naime, one se gnušaju svoje situacije, osjecaju se dijelom”sramotne ropske rase” , kako kaže Claire u jednom od njenih monologa. Sa toliko uzbuđenja igraju sadomazohističku igru zamjene uloga gdje je Claire dominantna nad Solange tako što ponižava i vrijeđa svoju sestru.

Untitled

Takvo uživljavanje ih očito ispunjava i uzbuđuje u njihovoj svakodnevnici ogrezloj u mržnji prema gazdarici koja je za njih predstavalja objekt zavisti ali i inspiracije. Njihov plan je da smaknu Gospođu i dobiju naknadu za njihovu patnju. U to podrazumjevaju status više klase, odjeću i manire za život. Njihov plan je pun propusta jer nisu dovoljno vješte i hrabre za takav čin. Propusti i zanesenost igrom ih dovode do ludila. A naposlijetku i do potpunog stapanja stvarnosti i igre u kojoj ne postoje više nikakva pravila.

Obzirom da se bavimo razlikama u društvenoj hijerarhiji, moći u imovinskom smislu jednih i potpunoj lišenosti imovinskog statusa kod drugih, mi na sceni gradimo jedan svijet prividnog blagostanja koji predstavlja najviši nivo u društvenoj hijerarhiji, a kao kontrapunkt tome bi bili likovi sluškinja koje žele pripadati takvom svijetu.

Kako su likovi u predstavi sve žene predmet moći u ovom slučaju predstavlja status, bogatstvo, garderoba, nakit i sl.

Avangardnost teksta kao takvog, smješten (koliko je to moguće)u današnje vrijeme sa sačuvanim lirskim izražajem , unosi posebnu vrstu magije u ovaj komad.

Predstava se na jednom dubljem nivou tiče savremenog čovjeka u zemlji i uslovima u kojima živimo; klasnoj podjeljenosti,statusa moći i sudbinskoj određenosti kroz vizuru dvije žene koje nemaju ništa, a njihovo statusno određenje i posao ih stavljaju u nezavidnu situaciju potlačenih, poniženih i degradiranih.

98

Samostalna diplomska predstava glumice Elme Juković u produkciji Akademije scenskih umjetnosti pod mentorstvom profesora Admira Glamočaka.

U predstavi igraju:

  • Elma Juković – Claire
  • Dina Mušanović – Solange
  • Maja Izetbegović – Gospođa(Madam)
<
žaba-300x427

Žaba

>
teferic

Teferič

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera