Kategorije

Pips, Chips & Videoclips / Ulaz besplatanCity Pub - 06.03.2014. 21:30

Pips, Chips & Videoclips jedinstvena su pojava na hrvatskoj muzičkoj sceni; istovremeno stilski raznovrsni, tematski provokativni i vizuelno atraktivni – pravi su primjer modernog pop sastava. Velika karijera ovog benda mogla se naslutiti već po prvom pojavljivanju u javnosti, 1992., kada je njihov nastupni singl, navijačka himna “Dinamo ja volim” (nastala na tragu tradicionalne “You'll Never Walk Alone“), srušio sve rekorde slušanosti i postao neprikosnoveni hit godine.

Veliki uspjeh debitantskog singla bio je u prvim godinama karijere Pipsima više teret nego blagoslov. Diskografska industrija u ratnim uvjetima nije imala ni snage ni mogućnosti materijalizirati ogromnu popularnost jedne pjesme nepoznatog benda, a prešutni bojkot državnih medija i stalni politički presing onemogućavao je širu koncertnu aktivnost. Ipak, nastupni je album “Shimpoo Pimpoo“, izdan krajem 1993., ostavio dobar zalog za budućnost. Stilski krajnje raznovrstan materijal, u rasponu od kabaretskog popa do žestokog punka, iznenadio je i zbunio mnoge; trebalo je vremena da se publika navikne na eklektičan autorski stil benda, karakterističan većini kvalitetne pop glazbe devedesetih.

U decembru 1995. Pips, Chips & Videoclips objavljuju svoj drugi album, “Dernjavu“, iznimno zrelo i kvalitetno ostvarenje, kojim bend osvaja i dotad mu nedostupne dijelove Hrvatske, te započinje proboj na tržišta Slovenije i Bosne i Hercegovine. “Dernjava” je Pipsima postavila visoke standarde za sljedeći projekt, i taj je izazov spremno dočekan. “Fred Astaire“, sniman u proljeće 1997. dočekan je u hrvatskoj javnosti kao apsolutni kreativni trijumf benda, s jednakim oduševljenjem publike i probirljivih kritičara. Moderna produkcija, agresivna svirka, čisti jezik ulice i nesumnjivo najveća politička angažiranost zabilježena na hrvatskoj sceni do sada bili su razlog podizanju velike medijske prašine. Zvaničnu koncertnu promociju “Astairea” u zagrebačkom kazalištu “Gavella” mediji su proglasili najboljom “živom” predstavom benda u karijeri i jednim od najdojmljivijih rock događaja u Hrvatskoj uopće.

Treća ploča Pips, Chips & Videoclips gotovo je u svim anketama na kraju 1997. osvojila prvo mjesto, a ukus publike potvrdila je i prava žetva nagrada 1998.; četiri novinarske rock nagrade “Crni mačak” (za rock album, spot “Sex u školi“, pjesmu “Sex u školi” i vokalnu suradnju s Darkom Rundekom u “Plači“), potvrdila su i dva “Porina”, onaj najprestižniji – za album godine te za najbolju vokalnu saradnju. Potpuni trijumf “Freda Astairea” spektakularno je proslavljen u proljeće ‘98., na solo koncertu pred tri hiljade ljudi u zagrebačkom Domu sportova.

Naredni objavljeni albumi bili su: Bog (1999.),  Drveće i Rijeke (2003.), Dokument (izštekani session) (2005.), Pjesme za gladijatore (2007.), Walt (2013.)

Pips, Chips & Videoclips svojm karijerom pokazuju kako je moguće izdići se iznad uskih okvira sredine u kojoj su nastali i stvarati glazbu i “predstavu” oko nje na svjetskoj razini. Riječ je o bendu koji profesionalnost uzima kao svoj “modus operandi”, uvijek spremnom ispuniti očekivanja publike, bez obzira na okolnosti.

Članove benda čine:
Dubravko Ivaniš (glavni vokal)
Ivan Božanić (gitara,kompjuter)
Krunoslav Tomašinec (harmonika,gitara)
Mario Borščak (bas gitara)
Dinko Tomaš Brazzoduro (gitara)
Ivan Levačić (bubnjevi)
Zdeslav Klarić (klavijature).

<
1962609_454948434631915_715454320_n

Sarajevo Jazz Guerrilla i Elvir Bandić BANDA

>
collage

Engleske večeri sa Profesorom Riđanovićem

pozoriste2015110615344404_big

Preporuka

Prosjačka opera